Završni dio ovogodišnjeg Urban Festivala

U SKLADU s povećanom potrošnjom uoči nadolazećih blagdana, treći i završni dio ovogodišnjeg Urban Festivala, koji će se održati u Zagrebu od 17. do 20. prosinca, bavit će se fenomenom shoppinga.

Nakon prvog i drugog dijela Festivala "Ad hoc", održanih ranije ove godine, što su problematizirali javni prijevoz te zabavu i kulturu, treći dio u odnos postavlja potrošnju i skrb, rekla je koordinatorica Festivala Dea Vidović na današnjoj konferenciji za novinare.

Po njezinim riječima Urban Festival ove se godine bavio "ad hoc" zajednicama, trenutnim zajednicama ljudi čija je jedna od bitnih značajki nestabilnost, odnosno trenutna stabilnost.

Među sedam projekata prosinačkog izdanja Festivala su "zg-tracking", istraživanje o Homo urbanicusu zagrabiensisu, "Mallwakers" o snalaženju slijepih osoba u trgovačkim centrima i "Komadanje Zagreba" koji arhitekturu dovodi u izravan kontakt s njezinim konačnim korisnicima.

"Češki san" problematizira nekontrolirano nicanje shopping-centara u postsocijalističkim zemljama, a projekt "Treća dob" istražuje odnos umirovljenika i ostalih urbanih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na internetu će se postaviti interaktivna web-instalacija "edit this banner", njezina novogodišnja verzija, koja se bavi oglašavanjem na internetu.

Kroz projekt "Picture My Shopping" kupci jednog trgovačkog centra imat će priliku iskušati kreativnost i biti nagrađeni za svoje fotografije.

Festival je 2003. ostvario 20 projekata i ugostio 72 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, napomenula je Vidović, dodavši da je financiran s 280 tisuća kuna.

Novac su osigurali Ministarstvo kulture, zagrebački Gradski ured za kulturu, Turistička zajednica Grada Zagreba i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.

Organizator Festivala je Lokalna baza za osvježavanje kulture (BLOK) u suradnji s Multimedijalnim institutom (mi2).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara