Zbog administracije mladić bi mogao ostati bez oka

DOK Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi čeka da se riješe administrativne zavrzlame oko uvoza rožnice, teško bolesni 29-godišnji pacijent iz BiH strahuje da bi mogao ostati bez oka. Rožnica je stigla iz Bratislave i čeka u DHL centru u Zagrebu.

U Ministarstvu tvrde da je interventni uvoz definiran Zakonom o lijekovima i medicinskim proizvodima, ali rožnica ne spada niti u lijekove niti u proizvode pa su nastali problemi, piše Slobodna Dalmacija.

Prof. dr. Nikica Gabrić koji je koji je trebao operirati pacijenta u privatnoj oftalmološkoj poliklinici "Svjetlost" tvrdi da je cijeli slučaj zapravo obračun ministra zdravstva Andrije Hebranga s njim.

"Ovo je fašizam, pri čemu sam ovaj put ja Židov, a Hebrang jedini pravi Hrvat u državi! Ne samo da ne dopušta liječenje jednog teško bolesnog mladića nego čujem da sad tvrdi i da nemam dozvolu za transplantacije, što je nečuvena laž - rekao je Gabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Gabrić je novinarima dostavio rješenje Ministarstva zdravstva iz 2003. iz kojeg se vidi da mu se odobravaju transplantacijski zahvati u poliklinici "Svjetlost". Slobodna Dalmacije piše da je pokazao sporazum o suradnji između Međunarodne federacije očnih banaka i Lions Hrvatske očne banke čiji je supotpisnik Ministarstvo zdravstva.

Ministar Hebrang pak tvrdi da dr. Gabrić nema dozvolu Ministarstva za transplantacije te da ne može privatnik uvoziti tkivo. Također tvrdi da se interventni uvoz odobrava samo za lijekove i hranu te da češki centar IFTB-a, od kuda je stigla rožnica, nema s našom zemljom ugovor o razmjeni tkiva.

Prema Hebrangovim riječima, postojeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti zabranjuje da se u privatnim zdravstvenim ustanovama obavljaju transplantacijski zahvati.

Dok se struka ne dogovori teško bolesnom mladiću se odgađa hitna operacija, a organ stoji u centru DHL-a u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara