Zbog arbitraže kriza u slovenskoj Vladi?

Zbog arbitraže kriza u slovenskoj Vladi?

VEČERAS je RTV Slovenija javila kako bi slovenska Vlada mogla doći u koalicijsku krizu, ukoliko Slovenska pučka stranka (SLS) ne podupre prijedlog o rješavanju graničnog spora s Hrvatskom.

Predsjednik SLS-a Janez Podobnik je zanijekao mogućnost da njegova stranka istupi iz sadašnje koalicije, ali je potvrdio da će podržati inicijativu nacionalističkih zastupnika koje vodi Zmago Jelinčič da se o odnosima s Hrvatskom održi izvanredno zasjedanje parlamenta.

SLS, koji inače osigurava većinu koaliciji desnog centra premijera Janeza Janše, jučer je uskratio potporu dogovoru između slovenskog premijera Janeza Janše i hrvatskog premijera Ive Sanadera, o tome da se granični spor između Hrvatske i Slovenije rješava pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

Interpretacije stanja na dan 25. lipnja 1991. su različite

U SLS-u smatraju da je potrebna rezolucija o granici jer "postoje različite interpretacije stanja na granici na dan 25. lipnja 1991. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zmago Jelinčič iz SNS-a pak smatra da je Janša popustio hrvatskoj strani prihvaćanjem hrvatskog prijedloga te se boji da bi zbog interpretacije stanja na dan 25. lipnja 1991. godine, Slovenija mogla izgubiti cjelovitost koju sad ima.

Janša: Slovenija ima argumente

Premijer Janez Janša je rekao kako se ne bi smjelo imati utisak da se boje arbitraže jer Slovenija ima argumente koji su na njenoj strani.

"Stajališta po kojima se unaprijed sumnja u povoljni ishod arbitraže, odnosno sudskog rješenja spora s Hrvatskom, pogrešna su jer potiču mišljenja da se Slovenija arbitraže boji. Takva stajališta nas vode u krivom smjeru", rekao je Janša.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara