Zbog brojnih nepoznanica SARS je velik izazov za liječnike

SARS, tajanstvena smrtonosna bolest, velik je izazov za liječnike jer se o njemu vrlo malo zna, tvrdi skupina medicinskih stručnjaka.

Zbog nepostojanja cjepiva i razmjerno visoke stope smrtnosti, ali i mnogih drugih nepoznanica, zabrinuti su i liječnici u zemljama koje su udaljene od izvora zaraze u Kini.

"Ne mogu točno procijeniti rizik", kazao je Todd Weber, liječnik iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDS) te član skupine stručnjaka koja istražuje epidemiju SARS-a. "No, još nije jasno zašto je grad poput Toronta bio tako pogođen bolešću, dok smo mi ostali relativno pošteđeni."

SARS uzrokuje mutirani virus sličan virusu gripe koji se pojavio prošle godine i od kojega je umrlo 647 osoba diljem svijeta, ali najviše u Kini. Od te su bolesti u Kanadi umrle 23 osobe, dok su u SAD-u zabilježena 64 slučaja, ali bez smrtno stradalih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinski stručnjaci koji se bore protiv SARS-a u Kini tvrde da još ne razumiju zašto neke osobe prežive bolest, pogotovo one koje spadaju u malenu skupinu takozvanih "superkliconoša" koje bi mogle zaraziti stotine ljudi.

"Neki su superkliconoše umrli, dok se drugi čine relativno zdravima, čak i dok aktivno prenose bolest", kazao je Kenneth Tsang, hongkonški liječnik i jedan od autora članaka o SARS-u objavljenih u stručnom časopisu "New England Journal of Medicine".

Liječnici su napomenuli da od gripe svake godine obolijevaju milijuni ljudi, za razliku od ukupno 8.000 slučajeva SARS-a, te da samo od upale pluća u Hong Kongu umire oko 3.000 ljudi na godinu.

Usto, iako su prva istraživanja nagovijestila da bi nošenje kirurške maske i često pranje ruku moglo zaštiti osobu od virusa SARS-a, bolest je izazvala mnogo veću paniku od drugih virusnih bolesti baš zbog brojnih nepoznanica koje je još okružuju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara