Zbog distribucije krivotvorenog softvera direktor zagrebačke tvrtke dobio 10 mjeseci zatvora uvjetno

ZBOG uvoza i prodaje krivotvorenog softvera, direktor zagrebačke tvrtke Formel d.o.o., na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu je prvostupanjskom presudom nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 mjeseci, izvijestio je BSA.

Optužnicom ga se tereti za uvoz i prodaju krivotvorenog softvera Microsoft Windows 98 te Microsoft Windows NT Server 4.0, u razdoblju od studenog 2000. do studenog 2001. godine. Sud je naložio i zapljenu krivotvorenog softvera oduzetog tijekom policijske pretrage u prostorijama Formela.

Kako je izvijestilo Međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA), u proteklih 10 godina, u Hrvatskoj su postignuti značajni rezultati u suzbijanju piratstva od strane krajnjih korisnika u poslovnom sektoru, piratstva putem predinstaliranja nelicenciranog softvera prilikom prodaje računala, te piratstva preprodavača kompilacijskih nosača podataka s piratiziranim sadržajima, o čemu svjedoči i kontinuirani pad stope softverskog piratstva u Hrvatskoj - s 90 posto 1994. godine na 54 posto 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče krivotvorenog softvera, BSA je do današnjeg dana upoznat sa nekoliko pokušaja uvoza i distribucije krivotvorenog softvera u Hrvatskoj, koji su uredno prijavljeni policiji radi provođenja daljnje istrage. Dosadašnja praksa pokazuje kako je izvor krivotvorina najčešće Azija, posebno Kina i Tajvan, dok službeni distribucijski kanali za europske zemlje uglavnom ne potječu iz država Azije.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara