Zbog Gotovine MUP prisluškuje Prtenjaču i Kalmetu

Zbog Gotovine MUP prisluškuje Prtenjaču i Kalmetu

 U ZADRU i Zadarskoj županiji navodno se već neko vrijeme prisluškuje nekoliko političara i umirovljenih hrvatskih časnika, za koje se sumnja da su povezani s odbjeglim generalom Antom Gotovinom.

Pitanje o prisluškivanju uglednih Zadrana jučer je u saborskom aktualnom prijepodnevu postavio zastupnik Anto Đapić (HSP). Potpredsjednik Vlade Goran Granić dosta neodređeno je odgovorio na upit. Kazao je da je sve što se radi u skladu s zakonom.

Zadarski lokalni list nedavno je objavio popis osoba koje se prisluškuju. Na njemu su gradonačelnik Božidar Kalmeta, župan Šime Prtenjača, Gotovinin prijatelj umirovljeni brigadir Željko Dilber, načelnik općine Pakoštane Milivoj Kurtov, Gotovinin brat Boro te novinar Ivica Marijačić.

Marijačić, autor članka i vlasnik Hrvatskoga narodnog lista, za Večernji list potvrdio je da postoje dokumenti u kojima načelnik PU zadarske Ivan Katalinić nalaže prisluškivanje i praćenje osoba povezanih s Antom Gotovinom.

"Policija taj napis nije demantirala jer zna da je to istina, a neki političari najavili su da će u slučaju demantija objelodaniti dokaze - rekao Marijačić, koji tvrdi da ga MUP prisluškuje i prati.

Nadležni u PU zadarskoj jučer nisu željeli komentirati slučaj. Tek su rekli da je na saborsko pitanje odgovorio potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Mesić: Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravljat će danas i o navodnom prisluškivanju

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je da će se na današnjem prvom sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost razgovarati i o navodnom prisluškivanju prijatelja haškog optuženika i bjegunca umirovljenog generala Ante Gotovine u Zadru.

"Informacije koje ja imam je da nijednom nijedna služba nije prešla dozvoljene granice. Da li se nešto dogodilo izvan toga mi ćemo to vrlo brzo utvrditi", izjavio je predsjednik Mesić, zamoljen za komentar o navodnom prisluškivanju Gotovininih prijatelja, te političara i umirovljenih časnika u Zadru za koje se sumnja da su povezani s njim.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin danas je rekao da hrvatska policija ne prisluškuje ni jednu osobu koja je u bilo kakvoj vezi, bližoj ili daljnjoj s generalom Gotovinom.

Na novinarski upit prisluškuje li možda Protuobavještajna agencija (POA) nekoga u Zadru, Lučin je odgovorio da može samo nagađati, jer to nije u nadležnosti MUP-a. Rekao je da osobno smatra da ni POA ne prisluškuje.

POA, bivši SUZUP je Zakonom o sigurnosnim službama prešla iz nadležnosti MUP-a u nadležnost Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istim zakonom predviđeno je i osnivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje će se, po najavi predsjednika Mesića danas prvi put sastati.

Vijeće razmatra pitanja iz djelokruga rada sigurnosnih službi i načine ostvarivanja suradnje predsjednika države i Vlade u usmjeravanju rada službi, utvrđuje godišnje smjernice za njihov rad, te mjere koje poduzimaju Predsjednik i Vlada u vezi s rezultatima nadzora nad radom službi.

U nadležnosti Vijeća je i utvrđivanje prijedloga sredstava za rad sigurnosnih službi.

Uz predsjednika države i premijera, Vijeće čine član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, ministri obrane, pravosuđa, unutarnjih i vanjskih poslova, te načelnik Glavnog stožera hrvatskih Oružanih snaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara