Zbog humanitarne krize u Sudan nakon Powella doputovao i Annan

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan doputovao je u srijedu u Sudan zbog humanitarne krize koja je pogodila pokrajinu Darfour, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

U srijedu je, drugoga dana boravka u Sudanu, u tu pokrajinu stigao i američki državni tajnik Colin Powell. Powell se prethodno u Kartumu sastao s plemenskim vođama i političkim dužnosnicima, a danas će posjetiti glavni grad sjevernog Darfoura Al-Facher gdje bi trebao razgovarati s osobljem humanitarnih organizacija i obići izbjeglički kamp.

Powell bi se večeras u Kartumu trebao sastati s Annanom. Nakon informacija prema kojima su se sudanski dužnosnici angažirali na tomu da se humanitarna pomoći u spomenutu pokrajinu doprema nesmetano, Powell se sam odlučio uvjeriti u točnost informacija o iznimno lošim uvjetima u kojima žive izbjeglice, unatoč tomu što službeni Kartum tvrdi da su ona preuveličane.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa sudanskim predsjednikom Omarom al-Bechirom i njegovim ministrom vanjskih poslova Mustafom Osmanom Ismailom, Powell je vladi u Kartumu iznio tri zahtjeva: potrebu za kontrolom provladinih arapskih militanata optuženih za masakr civilnog stanovništva u Darfour, hitnu potrebu da se humanitarnim organizacijama u tom području omogući nesmetan rad te početak pregovora s predstavnicima dvaju pobunjeničkih pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darfour potresa, prema UN-u, trenutno najveća humanitarna kriza u svijetu. Sukob između lokalnih pobunjenika i provladinih militanata uzrokovao je smrt oko 10.000 osoba, raseljavanje njih milijun i više od 100.000 tisuća izbjeglica u susjednom Čadu.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara