Zbog masovnih prosvjeda i nereda Tunis uveo policijski sat

Zbog masovnih prosvjeda i nereda Tunis uveo policijski sat

Foto:

NOĆNI policijski sat uveden je u čitavom Tunisu nakon višednevnih socijalnih prosvjeda koji se svojim razmjerima i trajanjem mogu usporediti s onima iz 2011.

Pet godina nakon pada režima Zinea El Abidinea Ben Alija, prosvjedi protiv siromaštva i za socijalnu pravednost počeli su u siromašnom području Kasserine, u središtu zemlje, nakon smrti nezaposlenog mladića u subotu.

Prosvjedni pokret se zadnjih dana proširio na mnoge druge gradove a noć na petak bila je obilježena sukobima u više pokrajina i u glavnome gradu.

Policijski sat će se primjenjivati od 20.00 do 5.00 sati "zbog napada na javnu i privatnu imovinu i zbog toga što je nastavak tih čina prijetnja sigurnosti domovine i građana", priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slična mjera je već bila uvedena večer nakon bombaškog napada, 24. studenog 2015., na predsjednikovu osobnu stražu (12 ubijenih zaštitara) u Tunisu za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS).

Ovaj put je policijski sat uveden zbog vala socijalnog bunta kakav nije viđen od revolucije, u zemlji koju je zaobišlo "arapsko proljeće", ali se ne uspijeva izvući iz gospodarske krize.

"Ovo je najgora socijalna kriza od 2011.", rekao je za AFP neovisni analitičar Selim Kharrat dodajući da su se "prosvjedi proširili na čitav teritorij".

Premijer Habib Essid morao je zbog tih događaja prekinuti putovanje po Europi. U petak navečer se vraća u Tunis nakon susreta u Parizu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, izvijestio je predsjednički ured.

Socijalne napetosti počele su u subotu u Kasserineu, gradu s 80.000 stanovnika, kada je nezaposleni dvadesetosmogodišnjak Ridha Yahyaoui umro od strujnog udara pošto se popeo na električni stup. Zajedno s drugima je prosvjedovao zbog toga što je izbačen s popisa novozaposlenih u javnoj upravi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara