Zbog nedostatka inovativnosti kompanije gube konkurentan položaj

GOTOVO 60% anketiranih menadžera izdvojilo je tehnološke novitete kao najvažniju pokretačku snagu globalnoga tržišta u sljedeće tri godine. Pokazali su to rezultati Economistove podgrupe za istraživanja (Economist Intelligence Unit) nakon ispitivanja 500 ljudi s čelnih položaja raznih svjetskih kompanija.

"Nedostatak inovacija“ izdvojen je među prva tri rizična čimbenika koji bi u sljedeće tri godine svaku tvrtku mogli koštati konkurentnog položaja na tržištu. Economistova je podgrupa za istraživanja studiju naslovila „Kratka anketa među menadžerima svjetskih kompanija“ (CEO Briefing), provela je u suradnji s ko-sponzorom Oracleom i u rezultatima istakla osnovne čimbenike i trendove koji će u sljedeće tri godine oblikovati korporacijske ciljeve. Ispitani su menadžeri izrazili priličnu dozu optimizma glede globalnih poslovnih perspektiva, ali su i naglasili da će ključ tržišnog opstanka na izrazito konkurentnom tržištu 2005. godine biti aktivna inovacija, zadovoljstvo klijenata, dobar odnos cijene i kvalitete te usvajanje novih tehnologija u poslovanju. Glavni naglasci iz rezultata

Economistova istraživanja:

-Gotovo je 60% menadžera izdvojilo tehnološki napredak kao najvažniju pokretačku snagu promjena na svjetskome tržištu u sljedeće tri godine.

-Više od 62% na pitanje je o najvećim izazovima pred kompanijama kojima upravljaju odgovorilo spominjanjem „sve većeg pritiska konkurencije“.

-Dvije trećine ispitanika utjecaj je informatičke infrastrukture na konkurentnost nacionalnoga gospodarstva ocijenilo srednje jakim do jakim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Trećina je ispitanih izdvojila „nedostatak inovativnosti“ među prva tri čimbenika koji bi u sljedeće tri godine mogli dovesti u opasnost kompanije kojima upravljaju.

Tehnologija i inovacije zajednički potiču protok novih ideja kojima se pokreće razvoj čitavog raspona industrijskih grana, počevši s biotehnološkim i zdravstvenim, pa sve do telekomunikacijskog i računalnog sektora. Više od 75% ispitanika najperspektivnijima je ocijenilo zdravstvenu, farmaceutsku i biotehnološku industriju, a oko 49% je na vrh ljestvice po brzini rasta smjestilo telekomunikacijsku, softversku i računalnu industriju.

Informatička će industrija, čini se, igrati sve veću ulogu u upravljanju složenim i globaliziranim poslovnim procesima suvremenih kompanija. Uloga informatičke industrije mogla bi se pokazati posebno značajnom u nadzoru nad globalnim procesima i nadmetanju s novim tržištima, gdje konkurencija iz Kine, Indije i istočne Europe sa svojim sve većim pritiskom predstavlja sve veći izazov postojećim velikim kompanijama. Dvije trećine ispitanika utjecaj je informatičke infrastrukture na konkurentnost nacionalnoga gospodarstva ocijenilo srednje jakim do jakim.

"Svaki menadžer zna da je u uvjetima sve jače konkurencije na današnjem tržištu inovacija apsolutni uvjet preživljavanja“, rekao je Alfonso Di Ianni, potpredsjednik Oraclea za Europu, Bliski istok i Afriku.

"Uspješni menadžeri u tvrtkama čije poslovanje pokazuje stalnu tendenciju rasta u samu su jezgru svoje strategije upravljanja ugradili informacijsku tehnologiju. Koristeći se najnovijim tehnologijama poput RFID-a, isprepletenog i pokretnog računalstva, Oracle svojim partnerima širom svijeta neprekidno pomaže u procesu inovacije, povećanju produktivnosti i ubrzavanju rasta.“

"Daniel Franklin, glavni urednik Economistove podgrupe za istraživanja studiju je prokomentirao na sljedeći način: "Današnji menadžeri tehnologiju doživljavaju kao najvažnijeg pokretača promjena na globalnom tržištu, a tvrtke se oslanjaju na informacijsku tehnologiju pri povezivanju i upravljanju globalnim procesima. Pritom ni jednoga trenutka ne skidaju pogleda s horizonta najnovijih tehnologija, procjenjujući kako bi njihova pojava mogla utjecati na budućnost kompanijskog poslovanja.“

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara