Zbog niskih kamata u Europi, ulagači traže obveznice na tržištima u razvoju

Zbog niskih kamata u Europi, ulagači traže obveznice na tržištima u razvoju

Foto: Hina

SLAB dolar i globalno okruženje s niskim prinosima na obveznice pogodovali su oporavku obveznica država iz takozvanih tržišta u razvoju, uz oporavak gospodarstva u tim državama.

Zanimanje ulagača za te obveznice dodatno je poraslo zadnjih dana nakon podataka o broju novozaposlenih u SAD-u, poručuje Simon Fasdal, rukovoditelj tržišta fiksnih prinosa u Saxo banci.

"Bez obzira na ostvareni oporavak od početka godine, još uvijek ima prostora za napredak s obzirom da je poprilično velik jaz između prinosa za obveznice s tržišta u razvoju i, primjerice, obveznica SAD-a. Naime, dosadašnji kupci još uvijek su neodlučni po pitanju ulaganja u obveznice s tržišta u razvoju", komentira S. Fasdal i dodaje da je burna 2015. godina na tržištu obveznica i država u razvoju utjecala na menadžere i hedge fondove koji su postali izrazito oprezni na ulaganja u tržišta u razvoju, ali Fasdal vjeruje da tržišna kretanja promijeniti taj trend.


Prinosi na njemačke obveznice negativni

U korist obveznica tržišta u razvoju ide i program kvantitativnog popuštanja Europske središnje banke s obzirom da su ulagači trenutno veoma oprezni pri ulaganju u europske obveznice. Primjerice, njemački petogodišnji prinosi trenutno iznose -0.40, a takve će situacije natjerati ulagače da dvaput promisle prije nego što ulože u europsku imovinu, upozorava Fasdal.

"Istovremeno, neizvjesnost i strah od ishoda Brexita također loše utječu na atraktivnost europske i britanske imovine zbog čega ulagači traže prilike izvan euro zone i Velike Britanije", pojašnjava S. Fasdal i dodaje da na taj način tržišta u razvoju dolaze u centar pažnje, jer je korelacija između promjena na tržištu i ishoda Brexita poprilično mala, ma kakav taj ishod bio.

Na osnovu tih ključnih tržišnih trendova iz danske investicijske banke predviđaju da će se mirovinski fondovi i menadžeri, posebice oni iz euro zone, u nadolazećim mjesecima usmjeriti na ulaganja u obveznice na tržištima u razvoju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara