Zbog pogreške amnestirao 2000 obiteljskih nasilnika

2000 OBITELJSKIH zlostavljača ostat će nekažnjeno jer se pri donošenju novog Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji napravio veliki propust u prijelaznim i završnim odredbama, piše Jutarnji list.

22. srpnja na snagu je stupio novi Obiteljski zakon, koji za razliku od prijašnjeg ne sadržava odredbe o nasilju o obitelji, jer je donesen posebni Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji. No, ovaj je Zakon na snagu stupio 30. srpnja, pa zbog propusta čak sedam dana nije postojalo djelo nasilja u obitelji.

Uputu o obustavljanju svih prekršajnih postupaka za slučajeve nasilja u obitelji predsjednicima svih prekršajnih sudova poslao je predsjednik Visokog prekršajnog suda Zoran Potočki. On se pozvao na pravilo o blažem propisu za okrivljenika, a upravo taj propis znači obustavljanje postupaka koji su pokrenuti prije 22. srpnja 20003, i koji do tog datuma nisu dovršeni.

Po mišljenju Sanje Sanravke iz ženske udruge B.a.b.e., predsjednik Visokog prekršajnog suda nije mogao dati drugačiju uputu jer zakonita može biti primjena samo blažeg propisa. Sanravka smatra da je za nastali skandal kriva radna skupina koja je radila nacrt novog Obiteljskog zakona, a još više Vladin ured za zakonodavstvo jer nije uočio veliki propust u prijelaznim i završnim odredbama.

Na Visokom prekršajnom sudu nemaju podatke koliko će obiteljskih nasilnika biti amnestirano. Po njihovom objašnjenju do tog podatka bi se moglo doći jedino provjerom evidencija svih sudova. Po procjeni ženske udruge B.a.b.e, bi će amnestirano oko 2000 nasilnika u obitelji, a oko 10.000 sati policijskog rada propada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara