Zbog Sanaderove vile svi predizborno ušutjeli

KUPAONICA, hodnik, poseban WC, dvije sobe, kuhinja i mali vrt ne čine stan u svijetu Penthousea na Pantovčaku. Sve nabrojano ima ne-stan o kojemu danas šute apsolutno svi - počevši od premijera Ive Sanadera koji ga je jamio, do prvog čovjeka Zagreba, Milana Bandića koji mu je držao ljestve, pa do žene koja je vidjela rogate lopove u krađi, a s kojima se ne želi bosti.

Uzoriti gradonačelnik nakon uručivanja članskih iskaznica u Društvenom domu u Stenjevcu nije imao nikakvo objašnjenje za stopostotnu podršku koju je njegov klub pružio HDZ-u, kazavši samo da "je sve o tome već rekla njegova glasnogovornica", a kamoli da je imao objašnjenje za ocjenu gradskog Ureda za imovinsko-pravne odnose koji se složio da nabrojane prostorije ne čine stan i da se na njih može zaboraviti i prepustiti ih Sanaderu. Upitali smo ga kako to da je njezin ured zaključio kako trojac Srećko Papac, te Zlatko i Željko Hrastar nemaju pravo na stan koji je njihovim roditeljima oduzet i nacionaliziran 1959. godine, i zašto taj ured nije zanimala procjena vještaka o suterenu Kozarčeve 21 - koji su trebali samo zaviriti unutra i ustanoviti ima li on potrebni sanitarni čvor i ostale prostorije koje tih pedeset kvadrata čine mjestom za življenje, a ne nekakvim nusprostorijama, šupama ili podrumom.

"Ukoliko imate pitanja o tom stanu, pošaljite ih na Ured za imovinsko pravne odnose, tamo vam je pročelnica Ninoslava Zeković", kazao nam je Bandić. E, da je moguće danas dobiti Ninoslavu Zeković, njegov odgovor ne bi nalikovao na praznu priču, jer je spomenuta jednostavno isključila mobitel. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček, s druge strane, to nije učinio, ali ostaje ustrajan u svom nejavljanju.

"Laku noć"

No, ipak se javila jedna osoba - Božena Šešljaga. Nakon što nam je potvrdila da je to upravo ona, koja je digla slušalicu u svom zamjenskom stanu na Malešnici, a koji je dobila u rekordnom roku u zamjenu za ne-stan na Pantovčaku, na spomen premijerove adrese, za koju se valjda nadala da će je uspjeti zaboraviti, našoj je novinarki samo poželjela slatke snove, rekavši "Gospođo, laku noć" i spustivši slušalicu.

Od osobe koja je poznaje saznali smo da vjerojatno iz straha ne želi govoriti o tome.

"Boji se, kako se ne bi bojala. A što uopće može reći? Ona je bila podstanarka u tom stanu, živjela je sa sinom i jednim muškarcem  i kada su ovi poželjeli stan, bez riječi je otišla. Nije ona ništa kriva", kaže naš kontakt, koji nam je opisao kako izgleda taj stan, i iz čijeg se objašnjenja  vidi sva šupljina objašnjenja koje nam je danas pristiglo od Ministarstva pravosuđa.

"Nadležna tijela"

Dakle, oni za stan od pedeset kvadrata,  podsjećamo: s kupaonicom, hodnikom, dvije sobe, WC-om i kuhinjom, u kojemu je godinama živjela žena sa sinom i još jednim muškarcem - kažu da "ne ispunjava minimalne tehničke uvjete stanovanja" do te mjere da će ga se "stoga brisati iz evidencije stanova" i za džabe, kao i cijelu okućnicu dati Sanaderu, jer on "u naravi ne postoji". Kada imate grad u kojemu se srednja cijena kvadrata stana na periferiji kreće oko dvije tisuće eura, onda se zapitate u čijoj naravi suterenski stan u elitnom dijelu grada nije vrijedan ni jedne lipe.

SDP se ponaša kao da Bandić nije jedan od njih, ograđuju se od uloge njegovog Ureda za imovinsko-pravne odnose u slučaju Sanaderovog stana i pozivaju se na slavne "institucije".

"U kampanji smo i upoznati smo sa cijelom genezom slučaja Sanaderove vile", kaže Gordana Grbić iz SDP-a, a na pitanje o eventualnoj Bandićevoj pomoći kaže "Ako je netko od političara na nezakonit način došao do svog stana, tada moraju reagirati nadležna državna tijela", kaže Gordana Grbić iz SDP-a.

Bandić koristi Sanaderovo "Idemo dalje"

Da bi ironija šutnje bila potpuna, danas je na Stenjevcu svoju člansku iskaznicu uzela Ankica Lepej, uz Vesnu Balenović najslavnija "zviždačica" u Hrvatskoj. Ta je bivša djelatnica Zagrebačke banke otpisala svoj život jer nije mogla slušati više priče o neimaštini obitelji Franje Tuđmana, nazvala novinsku redakciju i otkrila s kojim iznosima ta obitelj zapravo barata. Tu je završio njen normalan život.

"Nema pravo nitko ostati po strani, oni su se otvorili i mislim da su promjene itekako potrebne", kaže Lepej, a na pitanje što kaže na priče koje se kreću oko nekih dužnosnika SDP-a (Bandić, Slavko Linić, koji su prozivani zbog malverzacija),  kaže "Ne gledam osobe, gledam inicijativu. A male stranke nemaju šanse  - gledajte što su ovi (HDZ) napravili, opljačkali su državu, i nikome ništa, a koliku potporu imaju", kaže Lepej. Usred razgovora s Lepej ubacio se Bandić, koji je od svih fraza izabrao Sanaderovu i rekao - "Idemo dalje, pouzdano i odgovorno".

A.B.
Foto: S.G.F., H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara