Zbog silovanja zaostale djece uhićen domar Caritasovog doma; slučaj godinama zataškavan

NOVA afera potresa Caritasov dom u Brezovici. 52-godišnji domar M.B. (po struci stolar) uhićen je i prepraćen u pritvor Okružnoga zatvora u Remetincu zbog osnovane sumnje da je bludničio nad štićenicima doma u kojem žive mentalno zaostala djeca.

M. B., u domu poznat kao Šef, priveden je zbog sumnje da je od 1995. - 1999. godine seksualno iskorištavao štićenike u Brezovici, a kako piše Jutarnji list, Šef je 1999. godine ravnateljici zagrebačkog Caritasa Jeleni Brajši priznao da je bludničio s djecom.

Zbog toga jer slučaj, iako je znala za njega, nije na vrijeme prijavila policiji nego se sažalila nad Šefom, Jelena Brajša se našla pod udarom javnosti, a državni tajnik za socijalnu skrb Nino Žganec je o zlostavljanju bio informiran još dok je radio kao stručnjak na Fakultetu za socijalni rad.

Budući da niti na mjestu državnog tajnika nije poduzeo odgovarajuće korake u pronalaženju krivaca za zataškavanje slučaja, Žganec bi trebao dati odgovore o količini informacija koje je imao u to vrijeme.

Inače, Šef je osim za bludničenje nad djecom osumnjičen i za pokušaj silovanja jedne djelatnice doma, a ovih bi dana trebale početi istražne radnje protiv više djelatnika Brezovice zbog sumnje da su fizički i psihički zlostavljali djecu.

Jutarnji list doznaje da se protiv Brajše i Žganeca očekuju kaznene prijave zbog zataškavanja slučaja, a od istrage ne bi trebala biti pošteđena niti policija jer je, piše Jutarnji list, imala čvrsta saznanja da je stolar odgovornima priznao svoje nedjelo još 1999. godine. O kakvim saznanjima se radi govori jedna od policijskih zabilježaka.

Mentalno retardirani dječak, koji je tada imao 13 godina, ispričao je grozne detalje o tome kako je morao zadovoljavati domara, zatim što mu je sve Šef radio te kako je bolesnom mladiću sve skupa bilo jako ružno. List piše kako je Šef nesretnom dječaku zauzvrat kupio bicikl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo da je policijski zapisnik prepun detalja zlostavljanja koje su iznijela djeca Caritasovog doma, a zbog čega nitko već 6 godina ne odgovara, pitanje je na koje javnost mora dobiti odgovor.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao je kako je spis koji zaprimio prije tri godine, ali je neizravno optužio referentice za propuste koji su doveli do toga da slučaj stoji neriješen.

"Po mojem sudu, u spisu je bilo više nego dovoljno materijala za pokretanje kaznenih progona. Stoga sam sa slučaja odmah udaljio dvije referentice koje su radile na njemu i koje su me do samog kraja uvjeravale da je po pitanju Brezovice sve bilo rađeno po pravilima." - kazao je Bajić.

Referentice koje su izuzete sa slučaja su Ana Marija Lončarić, zamjenica općinske državne odvjetnice i Tatjana Rebarski, zamjenica županijske odvjetnice. Svoje će postupke morati objasniti i Božica Cvjetko, Bajićeva zamjenica koja je osobno koordinirala cijeli slučaj.

Iz PU zagrebačke sinoć je stigla informacija kako je uhićen djelatnik Caritasova doma za nezbrinutu djecu u Brezovici zbog sumnje da je počinio kažnjivo djelo bluda. Policijski analitičar Davor Tor nije želio otkriti detalje oko uhićene osobe zbog zakonske zaštite na koju osumjičeni ima pravo.

Više detalja oko slučaja trebalo bi biti poznato danas, za kada je najavljeno saslušanje osumnjičenog pred zagrebačkim Općinskim sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara