Zbog Srebrenice bojkotirali sjednicu parlamenta

ZASTUPNICI iz Republike Srpske nisu se danas pojavili na sjednicama oba doma Parlamenta u BiH, a razlog nedolaska je Prijedlog izmjene i dopune Izbornog zakon BiH. Naime, riječ je o prijedlogu da građani koji su živjeli do 1991. godine na teritoriju Srebrenice slobodno odlučuju hoće li glasovati u općini u kojoj sada žive ili pak u Srebrenici gdje su imali prijavljeno prebivalište do 1991. godine i bili na biračkim spiskovima.

Takvom prijedlogu oštro su se usprotivile stranke iz Republike Srpske, a zanimljivo je kako je lider RS-a Milorad Dodik podržao promjenu izbornih pravila za Srebrenicu. Naime, još ovog vikenda Dodik bio protiv, no nakon sinoćnjeg razgovora u Banja Luci s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom, promijenio je mišljenje. Unatoč tome vijećnici RS-a nisu se pojavili. 

U BiH trenutno je na snazi izborni zakon prema kojem građani pravo glasa ostvaruju u mjestima gdje imaju svoje prebivalište odnosno gdje su izvadili osobne dokumente, bez obzira gdje su živjeli 1991. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog izmjene za Srebrenicu podnijela je Stranka za BiH, a prijedlog je ušao u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Rezultat je to napora brojnih izgnanih Srebreničana koji su okupljeni u različitim udruženjima smatrajući kako je ovakav zakon  jedino rješenje da Bošnjaci budu nosioci vlasti u tom gradu.

Sjednice obaju parlamenata odgođene su za srijedu, kada se očekuje dolazak parlamentaraca iz Republike Srpske.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara