Zbog štrajka željezničara 37 vlakova kasnilo 354 minute, Kalmeta obećao nove lokomotive

Zbog štrajka željezničara 37 vlakova kasnilo 354 minute, Kalmeta obećao nove lokomotive

Tekst: I.Ka. / I.Kri.
Foto: Arhiva

DANAS od 10.55 do 11.10 svi vlakovi koji su se našli na prugama HŽ-a zaustavili su se na 15 minuta. Četiri sindikata ovim zaustavljanjem vlakova prosvjeduju "zbog problema u društvima nastalim podjelom jedinstvenih HŽ-Hrvatskih željeznica, koji se proteklih mjeseci sve jasnije očituju (nekoliko teških i tragičnih nesreća)".

Dodatni razlozi ovog petnaestominutnog zaustavljanja svih vlakova na HŽ-ovim prugama su: "Neodgodiva potreba rješavanja problema neulaganja u željezničku infrastrukturu, katastrofalno loš vozni red koji je doveo do smanjenja broja putnika, a u konačnici do prijedloga ukidanja vlakova, odnosno obustave prometa na pojedinim pruga te neulaganje u vozne i vučne kapacitete (veliki broj izvanrednih događaja)".

U službenoj priopćenju Sindikata hrvatskih željeznica stoji: "Temeljem održanog javnog prosvjeda Sindikata hrvatskih željezničara 16. 12. 2009. kojim smo zatražili zaustavljanje daljnjeg propadanja HŽ, obnovu pruga i željezničkih prijevoznih sredstava, dogovoreno je da će se na temu stanja na HŽ-u održati posebna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, koja je zakazana za danas, 15. 3. 2010."

Gospodarsko socijalno vijeće čini pet predstavnika Vlade RH, pet predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca i pet predstavnika reprezentativnih sindikalnih središnjica. Odlukom Gospodarsko-socijalnog vijeća sjednici mogu nazočiti predstavnici željezničkih sindikata koji su članovi jedne od pet reprezentativnih sindikalnih središnjica.

"Svaki sindikat treba biti član sindikalne središnjice"

U ime Nezavisnih hrvatskih sindikata sjednici će nazočiti Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, i Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara. Sindikati koji nisu član niti jedne sindikalne središnjice, prema odluci GSV-a, ne mogu nazočiti sjednici te su iz tog razloga četiri sindikata najavila 15-minutni štrajk upozorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u Sindikatu hrvatskih željezničara smatramo da svaki sindikat treba biti članica sindikalne središnjice i tako preuzeti odgovornost za opća prava svih zaposlenih, kao i sudjelovati u donošenju odluka koje se ne donose na razini poslodavca, nego na razini države. Iako članarina koju plaćamo NHS-u nije mala, smatramo da je članstvo SHŽ-a u NHS-u u interesu svih naših članova i ukupno, hrvatskog radništva. Ostale željezničke sindikate još jednom pozivamo da preuzmu odgovornost i učlane se u Nezavisne hrvatske sindikate ili u drugu reprezentativnu sindikalnu središnjicu. Na taj način će, između ostaloga, moći sudjelovati na sjednici GSV-a kad se bude raspravljalo o HŽ-u", stoji u priopćenju.

Predsjednik SHŽ-a na današnjoj sjednici GSV-a zatražit će obnovu i modernizaciju HŽ-a, ali i promjene u organizaciji koje moraju omogućiti djelotvorno upravljanje troškovima.

Putnički vlakovi kasnili 354 minute

Iz HŽ-a tvrde kako je zbog štrajka željezničara 37 putničkih vlakova kasnilo ukupno 354 minute. Zaustavljeno je i pet teretnih vlakova koji su kasnili 72 minute.

"Uprava HŽ Holdinga i uprave drugih tvrtki unutar HŽ Holdinga imaju redovnu komunikaciju sa socijalnim partnerima u kojoj rješavaju aktualne probleme, a obveze iz kolektivnih ugovora se poštuju. Danas je isplaćena i plaća sukladno rokovima propisanim u kolektivnom ugovoru", stoji u priopćenju HŽ-a te se dodaje kako Uprava tvrtke žali zbog narušavanja voznog reda i kašnjenja vlakova te su se ispričali svim putnicima koji su zbog toga imali problema na putovanju.

"Kupujemo nove lokomotive i mijenjamo vozni red"

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta danas je primio sindikaliste te rekao da se linije neće ukidati i da će se kupiti nove lokomotive, a od sljedeće godine ustrojiti i novi vozni red. Sindikati su najavili da će, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, za mjesec dana krenuti u veliki štrajk. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara