Zbog sumnje na kravlje ludilo danas će biti ubijene dvije junice

ZBOG sumnje na moguću pojavu kravljeg ludila danas će biti ubijene dvije junice uvezene 2000. iz Njemačke, a sutra će se nakon završetka testiranja znati je su li oboljele ili ne, rekao je danas novinarima pomoćnik ministra u Upravi za veterinarstvo Davorin Lukman.

Veterinarska inspekcija utvrdila je da se te junice nalaze kod vlasnika u Sv. Ivanu Žabno, rekao je Lukman.

Dodao je da nisu pokazivale nikakve znakove poremećenog zdravstvenog stanja, jedna se telila dva, a druga tri puta, ali radi moguće pojave bolesti i predostrožnosti obje će životinje biti ubijene, nakon čega će se obaviti dijagnostičko pretraživanje na GSE.

Najavio je da će rezultati biti poznati za 24 sata, odnosno sutra, i odmah objavljeni na konferenciji za novinare.

Ukoliko se kravlje ludilo utvrdi bit će ubijeni i svi njihovi potomci bez obzira na starost, rekao je Lukman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naveo je da nema bojazni da se eventualna bolest prenese i da su sva grla koja su bila u doticaju s te dvije junice potpuno zdrava, a milijeko im je u redu.

Izvijestio je da je Ministarstvo poljoprivrede iz hrvatskog veleposlanstva u Berlinu 26. ožujka dobilo obavijest da je u njemačkoj pokrajini Nordrihein-Westfalen otkriven slučaj kravljeg ludila u stadu iz kojeg su 3. srpnja 2000. kupljene dvije spomenute steone junice.

Ravnatelj Hrvatskog stočarskog selekcijskog centra Krešimir Kuterovac rekao je da u Hrvatskoj sustav obilježavanja goveda funkcionira na dosta zadovoljavajući način, da za sva uvezena grla postoje podatci, kao i o njihovim potomcima, zna se gdje se nalaze i moći se poduzeti odgovarajuće radnje. Potomci dviju sumnjivih junica nalaze se na farmi kod uzgajivača i pod kontrolom su Hrvatskog stočarskog selekcijskog centra, rekao je Kuterovac.

Rekao je da je od 1990. iz raznih zemalja uvezeno oko 40.000 steonih junica.

Lukman je podsjetio da je na snazi zabrana uvoza goveda iz svih zemalja u kojima se pojavilo kravlje ludilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara