Zbog terorističkih napada Hollande najavio osnivanje nacionalne garde

Zbog terorističkih napada Hollande najavio osnivanje nacionalne garde

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande najavio je skoro osnivanje francuske nacionalne garde koja će pomagati redarstvenim snagama u sprječavanju terorističkih napada koji su se u zadnje vrijeme zaredali u toj zemlji.

"Predsjednik Republike je odlučio da će Nacionalnu gardu formirati od postojećih operativnih pričuva", dodaje Elizejska palača u priopćenju nakon susreta Francoisa Hollandea i parlamentarnih zastupnika zaduženih za to pitanje. Odluka će se donijeti početkom kolovoza, a operativna provedba se očekuje početkom jeseni.

"Načini formiranja zaštitnih snaga i njihova raspodjela na francuskom teritoriju utvrdit će se u dogovoru sa svim akterima", navodi se u priopćenju. "Vijeće za obranu" koje zasjeda početkom kolovoza raspravljat će o tom pitanju i utvrditi broj pripadnika buduće nacionalne garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj je "što prije omogućiti operativno osnivanje tih snaga u službi zaštite francuskih građana", ističe se u priopćenju Elizejske palače.

Hollande je dosad govorio samo o povećanju pričuvnog sastava žandarmerije, policije te kopnenih, zračnih i pomorskih snaga kako bi pritekao u pomoć redarstvenicima koji su već 18 mjeseci pod pojačanim pritiskom zbog niza napada.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara