Zbog velike radijacije nemoguć život na površini Marsa

RADIJACIJA je na Marsu tako velika da bi naškodila astronautima koji bi istraživali Crveni planet i nijedan je oblik izvanzemaljskog života ne bi mogao preživjeti, objavila je NASA.

Visoka radijacija, koju je izmjerio bespilotni svemirski brod "Odisej", pokazuje da bi izvanzemaljski život teško opstao, osim ispod površine planeta, rekao je Cary Zeitlin iz Nacionalnog biomedicinskog instituta u Houstonu.

"Morao bi biti vrlo dobro zaštićen od svih užasa u tom okolišu", rekao je Zeitlin, jedan od sudionika projekta.

Taj se zaključak temelji na najnovijim podacima prikupljenima tijekom prve godine 300 milijuna dolara vrijedne misije "Odisej".

Znanstvenici su predstavili i podatke o mineralima i kemijskim tvarima na površini Marsa, među njima i one koji pokazuju da je sjeverna polovica planeta bogatija vodom od južne. U blizini sjevernog pola zamrznuta voda zauzima gotovo 75 posto volumena površinskoga dijela tla, do dubine od oko metra.

Radi se o ledu pomiješanom s raznim onečišćenjima, kažu znanstvenici.

Mars je stalno izložen galaktičkoj radijaciji i povremenim eksplozijama sa Sunca. Astronauti u Marsovoj orbiti bili bi izloženi 2,5 puta većoj radijaciji od onih u Međunarodnoj svemirskoj postaji u Zemljinoj orbiti.

Količinu radijacije kojoj bi astronauti biti izloženi tijekom trogodišnje misije NASA smatra prihvatljivom u cijeloj karijeri astronauta.

Predviđeno je da misija "Odisej" traje još godinu i pol, a vjerojatno će se i produžiti jer letjelica ima dovoljno goriva za još 20 godina u orbiti, objavila je NASA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara