Zbog vrućina najniži vodostaj Neretve u zadnjih 80 godina

Zbog vrućina najniži vodostaj Neretve u zadnjih 80 godina
PO DANAŠNJIM podacima službe mjerenja, u Metkoviću je danima vodostaj Neretve oko 50 centimetara, što je među najnižim u posljednjih osam desetljeća, koliko se mjeri.

Prošle je godine vodostaj Neretve u ovo doba bio 197 centimetara. Po podacima hidrometeoroloških postaja u Pločama i Metkoviću, proteklih se dana temperatura ne spušta ispod 32 Celzijeva stupnja, pa je dolina Neretve najtoplije područje u Hrvatskoj.

Uzrok tako niskog vodostaja je nezapamćena suša i izrazito teško hidrološko stanje uzvodno od Metkovića, prema Čapljini i Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno nizak vodostaj izmjeren je i u pritocima Neretve - Norinu i Mislini. Osim toga, sve je više kraških izvora koji su presušili.

U neke neretvanske općine pitka se voda dovozi i autocisternama. Zbog manjka kisika u vodi, na nekim područjima Neretve primijećen je i pomor ribe.

Po podacima pločanske Lučke kapetanije, iako je riječ o izrazito niskom vodostaju, Neretva je plovna do Metkovića.

Na ušću Neretve, prema Rogotinu i Kominu te Opuzenu i Metkoviću morska voda sve dublje prodire u plodno zemljište, što dodatno pojačava salinitet tla i pogoršava uvjete za poljodjelstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara