Zbog web ankete HDZ zabranio stranicu Grada Metkovića

NA UDAR vladajućih došao je i jedini medij nad kojim nemaju nikakvu kontrolu - internet.

Vlada je, naime, preko povjerenika za Grad Metković Ivice Vidovića jučer naredila da se ukloni stranica Grada Metkovića www.metkovic.hr, i to zbog - nepovoljnog ishoda web ankete!

Urednik web stranice Ivica Puljan izjavio je za Index.hr da je Vidović od njega usmeno zatražio da ukloni stranicu, a potom isto zatražio putem zamolbe. Razlog nezadovoljstvu, kaže Puljan, je web anketa prema kojoj bi nezavisna Jambova lista pobijedila HDZ na predstojećim lokalnim izborima.

"Ne mogu dopustiti da se u ime Grada Metkovića kao ime pravnih osoba kojima je Grad osnivač na bilo koji način koriste u predizbornoj kampanji"- stoji u zamolbi koju potpisuje Vladin povjerenik Vidović.

Shvativši da su u odluci prenaglili i da bi im se ista mogla obiti o glavu, Vidović je kasnije zatražio da se stranica Grada Metkovića ponovo aktivira, što do sada to nije učinjeno.

Sporna anketa

Činjenica da HDZ-ova vlast želi zabranama kontrolirati, tj. cenzurirati web brine i plaši, no razlog zbog kojeg to u ovom slučaju čini apsurdan je.

Svakom poznavatelju weba posve je jasno kako su ankete na webu zabavnog karaktera, te da ih ne treba shvaćati ni najmanje ozbiljno. Naime, uz sve moguće mjere zaštite, svaki iole bolji poznavatelj weba u sat vremena može naštancati stotine glasova. Samo uz konstantni monitoring glasanja, takvo se što može tek djelomično spriječiti.

Na pitanje "Za koga ćete glasovati na predstojećim izborima?", 23,93 posto sudionika sporne ankete izjasnilo se za HDZ, dok bi povjerenje nezavisnoj Jambinoj listi dalo 37,58 posto anketiranih. Za koaliciju SDP/HSLS glasalo je 12,96 posto ispitanika, za HSS 11,49, a za kolalciju HSP, HDRS, HKDU i HB 11,58%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U anketi koju je Puljan prije desetak dana postavio na web stranice Grada Metkovića zabilježeno je 5,681 glasova.

Puljan nam je objasnio da je veliko zanimanje za anketu nastalo nakon što je Slobodna Dalmacija u petak objavila rezultate ankete. Tada je u anketi sudjelovalo 470 osoba, a HDZ je bio u vodstvu. Nakon napisa u splitskom tjedniku uslijedilo je organizirano stranačko "štancanje" glasova. Iako je Puljan anketu ograničio na jedno glasanje u deset dana preko IP adrese, stranački aktivisti bili su, po svemu sudeći, dobro organizirani. 

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček odbacio je svaku mogućnost da je Vlada utjecala na uklanjanje stranice Grada Metkovića istaknuvši da je legalno pravo Vladina povjerenika Vidovića da zatraži uklanjanje web stranice budući da je ona u vlasništvu lokalne uprave.

Na našu konstataciju da jedna anketa ne bi smjela biti razlog gašenja web stranice, Maček je ostao pri uvjerenju kako se radi o sprečavanju predizborne kampanje.

Politička pozadina

Jučer je Gradsko izborno povjerenstvo objavilo kandidacijske liste; tri samostalne i tri koalicijske za izvanredne izbore za Gradsko vijeće Metkovića koje će se održati 3. listopada. Nezavisnu gradsku listu predvodi Jambo a na njoj se nalaze  i imena nekoliko uglednih Metkovčana, među kojima su rukometaši Nikša Kaleb i Davor Dominiković. Nositelj HDZ-ove liste je Ivan Barišić, profesor iz Metkovića. Na HDZ-ovoj listi nalazi se  Slavko Goluža.

Vlada je 30. lipnja na zatvorenu dijelu sjednice raspustila Gradsko vijeće Metkovića te je Ivica Vidović imenovan povjerenikom. Većinu u Gradskom vijeću imao je HDZ do kolovoza prošle godine kad su desetorica vijećnika HDZ-a i gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo izbačeni iz stranke. Jambo i svih deset vijećnika tada su prešli u nezavisne vijećnike i Gradsko je vijeće djelovalo do Vladine odluke, kojom je raspušteno.

Vidović je sredinom kolovoza metkovskoj policiji podnio kaznenu prijavu kojom Gabrića tereti za više kažnjivih djela gospodarskog kriminala. Jamba je policija uhitila i potom pustila na slobodu.

>>Dokument kojim Vidović traži uklanjanje stranica možete pogledati ovdje

M.B., I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara