Zdravstvo uskoro u minusu od šest milijardi kuna?

PRORAČUN za 2005. godinu ne predviđa izdvajanje novca potrebnog za troškove iz članka 68. Zakona o zdravstvenom osiguranju, te će tako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ostati uskraćen za 2,3 milijuna novca iz državne blagajne.

Ovaj novac potreban je za izdatke među kojima su porodiljne naknade, dopusti, doplate zdravstvene zaštite za otočane, hitnu pomoć na magistralnim cestama, liječenje socijalno ugroženih i drugo. Hrvatski sabor je ove godine za te troškove predvidio ukupno 200 milijuna kuna iako je prema izračunima trošak za te izdatke 2,5 milijarde kuna.

Kako piše Slobodna Dalmacija, HZZO-u će ove godine nedostajati čak 2,3 milijarde kuna, a budući da Zavod već ima dugovanja "teška" 4,1 milijardu kuna, te će se dugovanja vrlo brzo popesti na gotovo 6 milijardi kuna do kraja ove godine.

Intersantno je da hrvatski poslodavci uplaćuju troškove iz svih stavki, ali da ministri iz redova vladajućeg HDZ-a sustav dovode u brzu i efikasnu katastrofu.

Kako piše Slobodna Dalmacija, novim se prijedlogom Zakona o zdravstvenom osiguranju  oduzima pravo na pogrebne troškove, a povećava kilometraža za plaćanje putnih troškova za prijevoz do liječnika.

No, uvesti će se i administrativna taksa na zdravstvenu uslugu, prema kojoj će maksimalna mjesečna potrošnja na taksu po pacijentu biti 30 kuna.

Prema izračunu Ministarstva ova bi taksa u blagajnu Ministarstva donijela 300 milijuna kuna godišnje, što ne bi pokrilo niti desetinu duga koji će se nakupiti neizdvajanjem novca iz članka 68.  Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Odbor za zdravstvo: Predloženi rebalans oporba ocijenila katastrofom

Katastrofa, socijalna neosjetljivost, marginalizacija invalida i bolesnika, samo su neki od izraza kojima su oporbeni članovi saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo danas popratili predloženi rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna kojim se predviđa bitno smanjenje novca za zdravstvo i socijalnu skrb.

Odbor je većinom glasova prihvatio predloženi rebalans, kojim se, među ostalim, predviđa 226 milijuna kuna manje za zdravstvo u ovoj godini.

"Jednom riječju, to je katastrofa", ocijenila je Ljubica Lalić (HSS), pitajući se koja je uopće svrha Odbora koji prihvaća kresanje gotovo svih proračunskih stavki za zdravstvo i socijalu a trebao bi skrbiti o bolesnima i invalidnim osobama. "Nemam razumijevanja za ovaj rebalans i zato što se vodi neispravna gospodarska politika, odnosno uopće je nema", kazala je Lalić.

U kritikama joj se pridružila i Vesna Škulić (SDP), spominjući brojne stavke za koje se predlaže smanjiti proračunske izdatke. Potpori programima suzbijanja droga skida se sto tisuća kuna, isto toliko Vladinom povjerenstvu za osobe s invaliditetom, programi za osnaživanje obitelji i invalidnih osoba dobivaju 2,8 milijuna kuna manje, a centri za socijalnu skrb čak 5,6 milijuna, istaknula je.

"Niti smo socijalna, niti smo osjetljiva država, invalidne osobe ostaju na margini" kazala je Škulić.

HDZ-ovci u Odboru potrebu za rebalansom pravdaju smanjenjem gospodarskih aktivnosti, a time i manjim prihodovanjem u prvom kvartalu ove godine, zbog čega, suglasni su, najveći obol ponovo plaća zdravstvo. "Ministarstvo zdravstva platilo je najveći obol, jer je, mogu tako reći, oštećeno za 226 milijuna kuna", rekao je Andrija Hebrang (HDZ) koji se ipak nada da će očekivani gospodarski rast posebno u drugom dijelu godine barem djelomice popraviti loše stanje u zdravstvu.

"Sve je ovo nužda jer moramo ostati u okvirima aranžmana s MMF-om" - dodao je Hebrang kojega najviše brine znatno smanjenje izdvajanja za investicije u zdravstvenim ustanovama. "Zdravstvu se godinama kontinuirano oduzima jer se zna da će preživjeti, ali samo zbog daljnjeg zaduživanja" nadovezao se Stjepan Bačić (HDZ). Predloženi rebalans proračuna podržao je i Odbor za ravnopravnost spolova.

Sindikati protiv plaćanja administrativnih troškova u zdravstvu

Sindikati ne mogu poduprijeti nacrt izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim bi se uvelo plaćanje administrativnih troškova u zdravstvu, ali su spremni poduprijeti cjelovitu reformu tog sustava, izjavio je nakon današnje sjednice Gospodarskosocijalnog vijećča sindikalni predstavnik Vilim Ribić.

Sindikati drže da je riječ o mjerama ograničena dometa koje ne bi odobrili građani jer je to za njih novo novčano opterećenje, objasnio je Ribić.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić izvijestio je članove GSV-a da bi se uvođenjem plaćanja administrativnih troškova prikupilo 300 milijuna kuna na godinu. Osiguranici bi plaćali pet kuna za sanitetski prijevoz, te 10 kuna za preglede, uputnice i recepte, ali tako da za tu namjenu plate najviše 30 kuna na mjesec.

Administrativni troškovi ne bi se plaćali za preventivne preglede, a od njih bi bile oslobođene trudnice i djeca do 18 godina.

Ljubičić je rekao da je to uvod u zdravstvenu reformu te da je Ministarstvo zdravstva bilo prisiljeno te mjere uvesti zbog nedostatka novca zbog čega dolazi u pitanje opstojnost zdravstvenog sustava.

Članovi GSV-a založili su se za oštrije kazne u suzbijanju sive ekonomije te za više plaće zaposlenima u državnom inspektoratu koja je sada 4500 kuna.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara