Zelena akcija: Crkva u Travnom da, ali ne u parku

POVODOM najnovijih zbivanja vezanih uz izgradnju crkve u zagrebačkom naselju Travno priopćenjem se oglasila građanska udruga Zelena akcija koja priopćenjem "želi pomoći uklanjanju nekih očiglednih nedostataka".

Zelena akcija pruža podršku kampanji udruge Travno moj kvart, kojom se želi buduća crkva premjestiti iz centralnog parka na 100 metara udaljenu neizgrađenu površinu uz Vatikansku ulicu, navodi se u priopćenju Zelene akcije koje prenosimo u cijelosti.

"Raznim napisima u medijima, naročito onima koji skraćuju i pojednostavljuju svoje prikaze događaja, postupno se počelo interpretirati kampanju Crkva da, ali ne u parku kao kampanju protiv izgradnje crkve. Kako su brojni građani, potpisnici peticije protiv izgradnje crkve u parku, vjernici koji jedva čekaju svoju novu crkvu, potrebno je da cijela javnost, a posebno gradski i crkveni dužnosnici, bez ikakve rezerve prihvate upravo tu činjenicu - građani žele crkvu, ali ne na ovome mjestu. Umjesto dijaloga s građanima i zajedničkog rješenja problema, suočeni smo s netolerantnim etiketiranjem i opasnim prijetnjama bakicama, majkama i trudnicama koje žele sačuvati svoj park za svoju djecu, te negiranjem tih istih prijetnji i pitamo se - nije li već došlo vrijeme da ovo društvo umjesto kulture nasilja počne njegovati kulturu suradnje i dijaloga?

Kada se govori o tome kako crkva neće smanjiti kvalitetu postojećeg parka i time kvalitetu života u naselju poseže se uglavnom za kvantitativnim iskazima. Gradski urbanisti govore "da će samo 10 posto smanjiti park", a župnik u Travnom kaže da će se "samo 6 posto oduzeti parku". Ovakva argumentacija pokazuje potpuno nerazumijevanje suštine problema: ne radi se o količinskim nego o kvalitativnim vrijednostima, upravo o nezamjenjivoj dragocjenosti. Sadašnja lokacija nalazi se u "grotlu" između najviših zgrada (mamutica) i ovaj dio parka ustvari je predvrt tih mamutica, njihovo predvorje, zajedničko dvorište u kojem su odrastale i sada odrastaju generacije stanovnika Travnog. Kada stanete u dvorište mamutica i pogledate uvis oko sebe te beskonačno dugačke i visoke zgrade postaje vam jasno da dodavati u ovaj prostor bilo kakvo novo betonsko zdanje predstavlja pravo nasilje.

Konačno, postoji i formalni propust u izdanim dozvolama (lokacijska i građevinska) jer su Odlukom o donošenju GUP-a, članak 63. definirana opća pravila za Zaštitu i uređenje dvorišnih naselja, među kojima se izričito navodi i naselje Travno. Utvrđene dozvole u suprotnosti su s najmanje tri pravila iz ovog članka, kojim se određuje za Travno poboljšanje kvalitete stanovanja dovršetkom i uvođenjem novih sadržaja prema planu po kojem je naselje građeno (urbanistički projekt prof. Kolenza s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu); čuvanje i održavanje urbane matrice, trgova i osobito postojećih uređenih parkovnih površina i očuvanje izvorne tipologije i oblikovanja građevina te elemenata identiteta i slike naselja.

Građani i njihove udruge znaju da bi bilo lako i moguće naći zamjensku lokaciju kada bi nekoliko osoba iz gradskih i crkvenih vlasti sjelo za stol i dogovorilo se da će to učiniti. Očekujemo od tih osoba da im bude stalo do toga da ljudi u slozi i ljubavi žive u ovom naselju, kao i u cijelom gradu, a ne da se bezdušno forsiraju konfliktna rješenja. Građani su svjesni da je u dosadašnje pripreme za izgradnju crkve utrošeno dragocjeno vrijem i novac, ali smatraju da je to još uvijek manja šteta od one koja bi bila počinjena izgradnjom u njihovom parku.

Stoga još jedanput apeliramo na sve aktere da nađu zadovoljavajuće rješenje za sve stanovnike Travnog i premjeste crkveni objekt iz parka na već identificiranu zamjensku lokaciju." - stoji u zaključku priopćenja Zelene akcije kojeg potpisuje Mr. sc. Jagoda Munić.

(Foto: Zelena akcija)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara