Zelena akcija drži da su ustrojbene promjene zaštite prirode i okoliša korak natrag

ZELENA koalicija ocijenila je danas da je konačno izabrano Vladino organizacijsko rješenje, spajanje resora zaštite okoliša s graditeljstvom te odvajanje zaštite prirode od zaštite okoliša velik korak natrag, kojim se Vlada vraća na rješenja koja su odbačena kao loša. 

"Zaštitu prirode i okoliša principijelno je nemoguće odvojiti, pa je teško shvatiti motive za takvo razdvajanje", navodi Zelena koalicija u priopćenju za javnost. Izražava bojazan da to rješenje, kako navodi, "ide na ruku interesu graditeljskog lobija da se oslobodi brige za zaštitu prirode".

Zelena koalicija smatra da su "rješenja nesuvisla, pa je, primjerice, upravljanje zaštićenim područjima prirode prešlo u Ministarstvo kulture, ali prostorne planove za ta područja donosi Ministarstvo zaštite okoliša". Drugi je primjer, kako se navodi, činjenica da je provedba projekta zaštite kraških ekosustava (KEC), za koji je dobivena pomoć Svjetske banke od pet milijuna dolara, ostala u Ministarstvu zaštite okoliša, iako je riječ o zaštiti prirode, dakle, po novom ustroju, u nadležnosti je Ministarstva kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustanove i organizacije treba mijenjati oprezno i minimalno, a o promjenama javno razgovarati, zaključuje u današnjem priopćenju Zelena koalicija, koju tvore Zelena stranka, Zeleni - stranka novog doba i Stranka nove alternative - pokret zelenih.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara