Zelena akcija: Molimo zagrebačku Skupštinu da nas zaštiti od samovolje izvršne vlasti

Zelena akcija: Molimo zagrebačku Skupštinu da nas zaštiti od samovolje izvršne vlasti

Tekst: I.Kri.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

ZELENA AKCIJA je danas poslala priopćenje u kojem tvrde da su su izloženi neshvatljivim postupcima izvršne gradske vlasti zbog kojih bi mogli imati gubitka oko pola milijuna kuna. Na njihova pitanja o tim postupcima gradske vlasti ostali su bez odgovora pa ovakve postupke doživljavaju "kao politički pritisak na Zelenu akciju zbog kampanje za Cvjetni trg i Varšavsku ulicu".

U priopćenju stoji kako je Zelena akcija 4. veljače od Gradskog ureda za imovinu dobila dopis da ilegalno koriste skladišni prostor od 120 četvornih metara na adresi gdje imaju uredski prostor u Frankopanskoj 1. Na toj adresi Zelena akcija po ugovoru o privremenom korištenju uz subvenciju za neprofitne udruge uredno plaća zakupninu već 9 godina. U tome ugovoru stoji i kako smiju koristiti i nusprostorije. "Zelena akcija je odmah odgovorila dopisom kako spomenuti prostor koristimo od početka najma tj. već 9 godina, a što dobro znaju razni gradski uredi jer se u skladišnom prostoru organizirao i veliki broj javnih događaja", tvrde iz Zelene akcije te dodaju da nisu dobili odgovor, ali su zato retroaktivno 30. studenog 2009. godine dobili 22 mjesečne uplatnice za zakup toga skladišta.

Bandić im ne odgovara na dopise

Sve zajedno bi za ta 22 mjeseca Gradu trebali platiti 125 tisuća kuna, a uplatnice im stižu i dalje tako da je dug narastao na 150 tisuća kuna. "Na tri dopisa poslana gradonačelniku Bandiću, zamjenici Pavičić-Vukićević te Gradskom uredu za imovinu već mjesecima nema nikakvog odgovora, a uplatnice stižu i dalje", pišu iz Zelene akcije te dodaju kako su 2007. godine prošli inspekciju za prostore u vlasništvu Grada i da su tada upoznali komisiju sa korištenjem skladišta.

Drugi projekt koji Zagreb "minira" Zelenoj akciji je Zeleni telefon koji je osnovan 1992. godine, a 2008. godine je proširen i na Info centar za građane koji je otvoren  prizemlju Frankopanske 1. Zeleni telefon 16 godina dobiva stalnu financijsku potporu koja je posljednjih godina iznosila 330 tisuća kuna godišnje. "Iako je zahtjev za financijsku potporu u 2010. godini predan zajedno s Izvještajem o radu još u studenom 2009. godine, Zeleni telefon još uvijek za rad u 2010. godini nije dobio niti kune iako smo dobili usmenu potvrdu da su sredstva za rad Zelenog telefona predviđena u proračunu za 2010. godinu", tvrde iz Zelene akcije te dodaju kako im na upite pismeno ne odgovara Gradski ured za graditeljstvo, već su ih uputili na Ured gradonačelnika i Ured za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo vjerovati kako je u oba slučaja riječ o birokratskim pogreškama"

Ta dva Ureda su pismeno odbili isplatiti potporu za Zeleni telefon. "Trenutno rad Zelenog telefona kreditiraju drugi programi Zelene akcije, no ukoliko u narednih mjesec dana ne dobijemo neka financijska sredstva od Grada, biti ćemo prisiljeni nakon 18 godina rada ugasiti ovaj vrijedan servis za građane i komunalna poduzeća", pišu iz Zelene akcije te dodaju kako su svjesni teške financijske situacije u Zagrebu i da su spremni podnijeti teret krize. No, tvrde i da im je neprihvatljivo da se bez objašnjenja ukine financijska potpora grada Zelenom telefonu.

"Želimo vjerovati kako je u oba slučaja riječ o birokratskim pogreškama no zbog šutnje administracije te 'odbijenica' gradonačelnika Bandića i pročelnika Jelavića sve ovo doživljavamo kao politički pritisak na Zelenu akciju težak oko pola milijuna kuna. Ukoliko gradska vlast ne počne hitno rješavati ove probleme, biti će sasvim očito kako je riječ o politički motiviranom napadu na Zelenu akciju i odmazdi za kampanju oko Varšavske ulice", pišu iz Zelene akcije i mole da im, u tom slučaju, Gradska skupština pomogne i zaštiti ih od samovolje izvršne gradske vlasti.

Nastavljaju borbu za Varšavsku

Dodaju da će, čak i ako im gradska vlast uskrati sredstva za Zeleni telefon i ako će morati na sud zbog "izmišljenog duga" za zakup prostora, nastaviti borbu za očuvanje pješačke zone u Varšavskoj ulici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara