Zelena akcija pozdravlja predloženi Zakon o hrani

ZELENA akcija, najveća nevladina ekološka udruga koja od 1999. provodi kampanju protiv genetski preinačenih (modificiranih) organizama (GMO) zadovoljna je što je Vlada danas podržala i po hitnom postupku uputila Saboru na prihvaćanje predloženi zakon o hrani, koji propisuje da se hrana i sastojci hrane koji sadrže GMO moraju posebno i vidljivo označiti oznakom "ovaj proizvod potječe od GMO".

Predsjednica Zelene akcije Jagoda Munić danas je Hini izjavila da Zelena akcija pozdravlja donošenje zakona i to što je usvojen njihov prijedlog da se ta hrana označi oznakom GMO, a ne kako se prije predlagalo - oznakom "nova hrana". Rekla je da se oznakom GMO mora označiti i sva stočna hrana, što je u skladu sa zakonodavstvom EU.

Međutim, naglasila je Munić donošenjem tog zakona problematika GMO-a neće biti riješena..
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem, koji još nije riješen je ispuštanje GMO-a u okoliš, odnosno u Hrvatskoj je potrebno zakonom onemogućiti sjetvu GMO sjemenja, rekla je.

Ukoliko se to ne onemogući nema šanse za zaštitu tradicionalne i razvoj ekološke poljoprivrede, što je hrvatski strateški interes, istaknula je Munić.

Predviđeno je da se u Hrvatskoj problematika GMO uredi još dvama zakonima - zakonom o zaštiti prirode i zakonom o zaštiti potrošača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara