Zelena akcija protiv izgradnje spalionice komunalnog otpada

Zelena akcija, vodeća ekološka udruga u Hrvatskoj, zatražila je danas zabranu gradnje komunalne spalionice otpada dok se ne donese Program gospodarenja otpadom Grada Zagreba, tj. dok se maksimalno ne smanji količina proizvedenog otpada recikliranjem i ponovnom upotrebom.

Članovi Zelene akcije smatraju da se komunalne spalionice u Hrvatskoj ne bi trebale graditi dok se na razini države primjereno ne riješi problem zbrinjavanja opasnog otpada.

"Spalionice, iako rade na principu suvremenih tehnologija, emitiraju u zrak teške metale kao što su olovo, živa, kadmij i spojeve dioksina i furana koji su opasni po zdravlje i u najmanjim količinama", navodi se u priopćenju Zelene akcije.

Također se ističe da se većina čestica oslobođenih iz dimnjaka spalionice taloži unutar deset kilometara od izvora, a i dalje.

Nusprodukti spalionica su toksični pepeo i filtri koji se trebaju odlagati na odgovarajuće odlagalište koje Hrvatska nema. Zbog toga se taj otpad izvozi ili završi zajedno s komunalnim otpadom na deponijama ili po šumarcima, navode, uz ostalo, iz Zelene akcije.

Podsjećaju da je u tijeku javni uvid u Studiju utjecaja na okoliš spalionice i navode da je rješavanje zbrinjavanja opasnog otpada "od najveće važnosti i hitnosti".

Zelena akcija pozvala je građane da ih pismeno podrže u njihovu zahtjevu za zabranom gradnje spalionica putem e-maila zaŽzelena-akcija.hr te najavljuje da će u srijedu organizirati i performance na Trgu bana Jelačića kojim će iskazati protest protiv planirane izgradnje spalionice komunalnog otpada u Zagrebu.

(Hina) pp/xbdj ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara