zelena akcija, sunce i wwf pozdravljaju mjere vlade na zaustavljanju devastacije jadranske obale nekontroliranom gradnjom

Najveća nevladina ekološka udruga "Zelena akcija", udruga "Sunce" iz Splita i najveća svjetska udruga Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) pozdravili su danas nove mjere hrvatske Vlade na zaustavljanju devastacije Jadranske obale nekontroliranom gradnjom te najave o mogućnosti proglašenja malih otoka parkovima prirode kao ključne korake u razvoju odgovornog turizma. L

"Pozdravljamo program Vlade na uklanjanju nelagalno sagrađenih objekata duž obale", rekao je na konferenciji za novinare Toni Vidan, koordinator zajedničkog projekta te tri udruge za poticanje razvoja odgovornog turizma i održivog razvoja srednje-dalmatinskih otoka.

Odustajanje od programa rušenja, kao što je to bio slučaj prijašnje Vlade, bio bi zadnji udarac naporima za očuvanje obale od devastacije, rekao je Vidan.

"Za razliku od mnogih područja Sredozemlja, dalmatinski otoci su još uvijek dobro očuvani, i to je glavni razlog za dolazak turista. Jedini način očuvanja prirodnih bogatstava je davanje statusa zaštićenih područja, kako samih otoka tako i pripadajućeg akvatorija", navodi direktor morskog odjela Mediteranskog programa WWF-a Paolo Gugieilmi, u priopćenju dostavljenom Zelenoj akciji i svim svjetskim medijima.

U priopćenju Marine Radić iz udruge "Sunce" navodi se kako su dalmatinska obala i otoci jedan od zadnjih prirodnih oaza Sredozemlja te da pružaju punu potporu prijedlogu proglašenja svih malih otoka parkom prirode. Radić navodi i kako je važno omogućiti lokalnim zajednicama što veću ulogu u upravljanju tim zaštićenim područjima, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Udruga "Sunce" poziva Vladu da uspostavi programe podrške za održivi razvoj, posebno na području turizma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelena akcija, Sunce i Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) udružile su se u zajedničkoj akciji - zaštiti biološke raznolikosti i promicanju održivog razvoja srednje i južne Dalmacije, rekao je Vidan. Naglasio je da je WWF udruga s preko pet milijuna članova i aktivna u više od 96 zemalja svijeta, te da je potpora WWF održivom razvoju turizma u Hrvatskoj ujedno i velika promidžba hrvatskom turizmu.

Vidan je istaknuo i velike mogućnosti Dalmacije za razvoj eko-turizma i dobivanja certifikata, jer za razliku od drugih zemalja Hrvatska to još uvijek može dobiti zbog toga što je sva električna energija na otocima iz obnovljivih izvora energije i zbog mogućnosti dolaska turista vlakom, autobusom i automobilom, koji ispuštaju puno manje štetnih emisija od leta zrakoplovom.

Zelena akcija najavila je i dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Odgovorni turizam na dalmatinskim otocima", 21. i 22. svibnja, kojoj je cilj, rekao je Vidan, postizanje dijaloga između lokalnih eko inicijativa s dalmatinskih otoka, nacionalnih institucija i stručnjaka u donošenju strategije turizma.

(Hina) xbma yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara