Zelena akcija za zabranu ili moratorij na GMO

NEVLADINA ekološka udruga ´Zelena akcija´ smatra da se u Hrvatskoj trebaju zabraniti genetički modificirani organizmi (GMO), a ako to nije moguće, onda po uzoru na Europsku uniju (EU), strogom zakonskom regulativom stvarno uvesti moratorij na GMO.

Zaključci su to današnjega okruglog stola o zakonodavstvu i genetički modificiranim organizmima u Hrvatskoj, na koji je Zelena akcija pozvala predstavnike ministarstava, saborske zastupnike i europske stručnjake za zakonodavstvo, priopćila je ta nevladina ekološka udruga.

Pitanje genetički modificiranih organizama je, ne samo pitanje zaštite okoliša i zdravlja, već i strateško razvojno pitanje za Hrvatsku, kojoj zagađenje GMO-ima može značiti gospodarsku propast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zelena akcija smatra da Hrvatska nema izbora nego zabraniti GMO-e, a ukoliko to zbog pritisaka SAD-a nije nije moguće treba donijeti strogu zakonsku regulativu kojom bi se po uzoru na EU uveo moratorij na GMO, navodi se u priopćenju.

U Udruzi smatraju da je jedinstveni zakon kojim bi se reguliralo GMO i dalje najbolje pravno rješenje, jer bi se time izbjeglo eventualno preklapanje nadležnosti i odgovornosti te povećalo transparentnost.

U Udruzi su mišljenja da predloženi zakoni kojima bi se u Hrvatskoj trebala regulirati upotreba GMO-a (zakon o zaštiti prirode, zakon o hrani i izmjene Zakona o zdravstvenoj ispravnosti i zdravstvenom nadzoru nad namirnicama i predmetima opće uporabe) ne zadovoljavaju standarde Europske unije, već su bliži zakonodavstvu SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara