Zeleni traže strategiju gospodarenja otpadom

STRANKA Zeleni ne može podržati prijedlog ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Ive Banca za izgradnju moderne spalionice opasnog otpada, dok god se u Hrvatskoj ne donese nacionalna strategija gospodarenja otpadom, rekao je glavni tajnik Zelenih Adrian Majher na današnjoj konferenciji za novinare.

Iznio je podatak da Hrvatska godišnje proizvede 60.000 tona opasnog otpada, a izveze tek 6.000 tona. S obzirom da jedina hrvatska spalionica opasnog otpada "Puto" u Zagrebu, ne radi više od godinu dana (nakon požara u tamošnjem skladištu otpada) te da Hrvatska nema niti jednu deponiju opasnog otpada, Majher je upitao gdje se nalazi tih 54.000 tona opasnog otpada, na čije zdravlje utječe i zašto taj problem nije riješen.

Zeleni stoga predlažu da se pod hitno osposobi spalionica "Puto" do donošenja nacionalne strategije i izgradnje jedne ili nekoliko modernih spalionica opasnog otpada.

Zeleni su zatražili i da građani prestanu plaćati cijenu odvoza kućnog otpada po četvornom metru, odnosno da se to plaća po broju osoba.

Ne proizvode smeće četvorni metri nego ljudi, rekao je, dodajući da bi se time cijena odvoza smanjila za trećinu.

Podsjetio je da je još u proljeće pukla eko-membrana na odlagalištu otpada Jukuševac, i upitao kada će to biti sanirano.

Dodao je da su Zeleni jučer uputili pitanje ZGOS-u zašto "Čistoća" otpad na Jukuševac dovozi noću i da čekaju odgovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara