Želite li prestati pušiti, potražite savjet... pedijatra!

PEDIJATRI bi doista mogli imati važnu ulogu kod roditelja pušača jer, kako je pokazalo američko istraživanje, roditelji koji žele odbaciti cigaretu jako dobro prihvaćaju preporuke pedijatra.

Jonathan Winickoff i njegovi suradnici iz opće bolnice u Massachusettsu uključili su u program odvikavanja od pušenja pod nazivom Stop Tobacco Outreach Programme (STOP) stotinu roditelja dragovoljaca. Program se sastoji od pojedinačnih razgovora i preporuka i informacija o nikotinskim nadomjestcima putem telefona, piše časopis Pediatrics.

Nakon dva mjeseca praćenja, rezultati su se pokazali jako dobri: 44 posto roditelja koji su dobili nikotinske nadomjestke, i dalje su ih rabili, dok je devet od deset sudionika ocijenilo program kao vrlo koristan i preporučili bi ga svakom roditelju pušaču.

"Većina dječjih liječnika nema običaj posredovati kod roditelja kad je riječ o pušenju", kaže Jonathan Winickoff. "Dokazali smo ne samo da je to posredovanje jednostavno izvedivo, nego i to da ga roditelji dobro prihvaćaju", a činjenica da nailazi na pozitivan prijam samo povećava njihove izglede za uspjeh.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara