Željezara s novom upravom počela raditi

ŽELJEZARA-Valjaonica cijevi Sisak d.o.o., koju je nakon raskida kupoprodajnog ugovora s ruskim "Mečeljom" osnovao i na Trgovačkom sudu u Sisku jučer registrirao Hrvatski fond za privatizaciju, danas je počela raditi, priopćila je Uprava nove tvrtke.

Predsjednik Uprave je Damir Begović, bivši direktor HEP-a, a članovi su Marijan Balenović iz Željezare i Velimir Kračun iz HFP-a.

Nova tvrtka osnovana je s temeljnim udjelom od 20 tisuća kuna, a registrirana je za sve djelatnosti kojima se bavio i "Mečelj". U njezinu glavnicu unijet će se nakon procjene i imovina Željezare koju je HFP-u na odlasku predao ruski "Mečelj".

Kad se završe pravne fomalnosti, u novu tvrtku prenijet će se i ugovori o radu svih 1606 radnika, koji će u njoj ostvarivati sva prava iz radnog odnosa, zdravstveno i mirovinsko osiguranje i koja će radnicima isplaćivati minimalne plaće iz "Mečeljova" bankovnog jamstva od 3,6 milijuna eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Željezari trenutačno poslove tehnološkog i energetskog održavanja, osiguranja i vatrozaštite ovbavlja 150 radnika, a ostali su na čekanju.

Zaključkom Radne skupine za zapošljavanje viška radnika, u kojoj su predstavnici sisačke gradske i županijske uprave, Vlade i Željezarinih sindikata, u Željezari će se, kako je najavljeno, za dva tjedna osnovati Centar za poticanje poslovnih promjena. U njemu će raditi dva stručnjaka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i jedan stručnjak Željezare, koji će razgovarati sa svakim radnikom pojedinačno i procijeniti njihove mogućnosti, uzimajući u obzir stručnu spremu, radno iskustvo, stečeno znanje, socijalni položaj i obiteljsko stanje.

Nova HFP-ova tvrtka također će pregovaarti s mogućim strateškim partnerima. Zanimanje za ulaganje u Željezaru do sada je iskazalo više inozemnih tvrtaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara