Željezarina koordinacija izrazila nezadovoljstvo zabranom početka proizvodnje

KOORDINACIJA sindikata za opstojnost Željezare Sisak kasno večeras je na izvanrednoj sjednici, nakon što je koordinatorica stečajnog postupka Blanka Andučić-Orešić zabranila predstavnicima ruske tvrtke ´Mečel´ da pokrenu proizvodnju čelika u pogonu Čeličana, izrazila nezadovoljstvo i ogorčenje razvojem situacije.

Postavljeno je pitanje ´zašto su radnici bili obavezni dolaziti na posao i večeras trpjeti neugodnosti kada im je pri dolasku na rad u noćnu smjenu u Čeličani zabranjen ulaz u tvornički krug i tvorničke hale, ako se znalo da neće biti dozvoljen rade čeličane zbog spornih dijelova kupoprodajnog ugovora´.

´Ako će politika voditi Željezaru Sisak, neka i odgovara za ovo što se večeras dogodilo u Željezari´, rekao je u ime Koordinacije glavni povjerenik Podružnice HUS-ovog Hrvatskog sindikata metalaca Ivica Kenda. ´Ako Vlada ne da ´Mečelu´ da pokrene proizvodnju, neka sama pokrene proizvodnju i zaposli svih 1700 željezarinih radnika´, iznio je zaključak Koordinacije Ivica Kenda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni povjerenik željezarine podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Mato Somić postavio je pitanje zašto radnici Željezare nisu dobili minimalne plaće za siječanj kao što im je Vlada obećala na sjednici od 13. veljače. Somić je u ime Koordinacije rekao da su ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i premijer Ivica Račan javno rekli da će Vlada preuzeti isplatu minimalnih plaća za siječanj i veljaču, odnosno do ulaska strateškog partnera u Željezaru, ali plaće za siječanj još nisu dobili.

Najavljeno je da će se Koordinacija sastati i sutra kada će dogovoriti daljnje sindikalne akcije u obrani opstojnosti Željezare i njezinih radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara