željezarina koordinacija sindikata zadovoljna vladinom odlukom

Koordinacija sindikata za opstojnost sisačke željezare zadovoljna je današnjom vladinom odlukom o daljnjoj sudbini tog poduzeća, izjavio je njezin predstavnik, glavni povjerenik željezarine podružnice Hrvatskog sindikata metalaca Ivica Kenda.

U izjavi za Hinu Kenda je, u ime koordinacije, ´pozdravio i pohvalio angažiranje Vlade oko razrješenja svih spornih stvari oko prodaje željezare´, ocijenivši da će se ´angažiranjem Vlade i njezinom današnjom odlukom osnažiti pozicija i sigurnost radnika u slučaju obustave poslovanja od strane kupca, ´Conares Tradinga AG´ i ruskog ´Mečelja´, što je koordinacija i tražila´.

Željezarina sindikalna koordinacija, kako je kazao Kenda, ´zadovoljna je i izjavom ministra gospodarstva Ljube Jurčića da će Vlada radnicima Željezare Sisak osigurati minimalne plaće za siječanj i minimalne plaće za veljaču´, kao i ´obećanjem ministra Jurčića da će Vlada preuzeti brigu za 1700 željezarinih radnika u slučaju raskida ugovora s ´Conares Tradingom´´.

´Radnici pozdravljaju planove budućeg vlasnika da se pokrene proizvodnja i koordinacija sindikata dat će direktoru Mukhatdinovu svu potrebnu podršku i pomoć da se u željezari što prije pokrene proizvodnja´.

Glavni povjerenik Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske u željezarinom poduzeću Remontu Caprag Ivica Radošević pozdravio je ´vladinu odluku o Željezari´, ali je ´izrazio nezadovoljstvo što se sudbina tog poduzeća sa 250 radnika u vlasništvu Željezare Sisak d.d. u stečaju ne rješava u paketu sa željezarom i što Vlada nije zajamčila isplatu minimalnih plaća i njima, kao što su tražili još na prosvjednom skupu na Markovu trgu u Zagrebu 7. studenoga prošle godine´. U ime radnika Remonta Caprag Radošević je zatražio da se ´osiguraju ´minimalci´ za siječanj i veljaču i za njih´, te da se ´utvrdi odgovornost osoba u Remontu Caprag i stečajnoj upravi Željezare Sisak koje su dopustile da si direktori tog poduzeća, njihovi zamjenici, savjetnici i dio administracije isplate pune, a ne minimalne plaće za prosinac prošle godine´, rekao je Radošević u izjavi za Hinu.

Direktor ´Conares Balkana´ Nasibulla Mukhatdinov za sutra u 11 sati sazvao je konferenciju za novinare u upravnoj zgradi sisačke željezare, nakon čega će se održati svečanost pokretanja električne peći u pogonu Čeličana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara