Zemljani šalju na Mars biće s osam nogu

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

U SVEMIR skupina egzobiologa udruge Planetary Society iz SAD-a šalje deset oblika života sa Zemlje, bakterije, praživotinje, gljivice, biljke i složene organizme, među kojima će se naći i tardigrade ili vodeni medvjedi.

Ironično je što je znanstvenicima, astronomima i bivšim astronautima bivša američka vlada taj pokus zabranila, pa će “leteći tanjur” sa životom sa Zemlje prema Marsu letjeti ruskim svemirskim brodom Fobos-grunt. Suputnik im je i kineski Marsov orbiter. Ruska će se letjelica spustiti na Marsov mjesec Fobos, uzeti uzorke i s njima se vratiti na Zemlju. Brod je trebao poletjeti u prosincu, ali zbog novčane krize kreće tek 2011.

Tardigrada preživljava na svim uvjetima!

Tardigrada je mikroorganizam koji se hrani račićima, brsti travu te uništava bakterije. Preživljava tlak od 6000 atmosfera, vakuum, desetogodišnju pustinjsku sušu te temperature od 150 Celzijevih stupnjeva iznad i 200 stupnjeva ispod nule. Za čovjeka su smrtonosne doze zračenja od 5 do 10 greya, ali te neuništive životinjice bez problema se oporavljaju i nakon zračenja od 5000 greya.

Kada zamre, tardigradin metabolizam smanji se na 0,01 posto normalnoga, a u tijelu joj ostaje tek jedan posto vlage, prenosi HRT. Samo kap vode vraća u život cijele kolonije koje u pustinjskom pijesku godinama čekaju kišu kada ih u litri vode može biti i 25 tisuća. Pri letenju i spuštanju preživjet će stres od vlastitih 4000 težina. Te osobine su tardigradu učinile svemirskim putnikom.

U nevjerojatnom svemirskom pokusu Europske svemirske agencije kolonija tardigrada bila je neprekidno izložena vrućini, hladnoći, vakuumu i zračenju u otvorenom svemiru punih deset dana. Nakon što je vraćena na Zemlju i dodana im je voda, u koloniji ih je oživjelo 68 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara