ZEMLJE JUGOISTOČNE EUROPE U PONEDJELJAK U BEČU O TRGOVINI LJUDIMA

Predstavnici 13 zemalja jugoistočne Europe, među kojima i Hrvatske, sastat će se u Beču 15. i 16. prosinca kako bi razgovarali o strategiji suzbijanja trgovine ljudima u toj regiji.

Na susretu u Beču, koji zajednički organiziraju Program UN-a za razvitak iz Rumunjske, Međunarodni centar za razvitak migracijske politike i Ured UN-a za kriminal i drogu (UNODC), bit će pokrenut program obuke za policiju i posebne snage za borbu protiv trgovine ljudima, objavio je u petak UN u New Yorku.

UNODC ocjenjuje da su zemlje jugoistočne Europe prostor preko kojega, u koji i iz kojega se odvija značajna trgovina ljudima. Većina žrtava su žene i djeca koje se seksualno iskorištava, ali mnogi ljudi bivaju prinuđeni raditi kao posluga ili u poljoprivredi.

Novi program obuke protiv trgovine ljudima uključuje dva priručnika razvijena u jugoistočnoj Europi i UNODC će ih primjenjivati diljem svijeta.

Nigdje u svijetu kao u jugoistočnoj Europi nisu zemlje zajednički razvile tako dobre programe za obuku, niti su uskladile svoja zakonodavstva s međunarodnim odredbama za borbu protiv trgovine ljudima, istodobno prilagođavajući zakone iskustvima svake zemlje, objavio je UNODC.

Sastanak u Beču dolazi pred stupanje na snagu Protokola UN-a protiv trgovine ljudima 25. prosinca, čijoj provedbi može koristiti iskustvo jugoistočne Europe.

Među zemljama koje će sudjelovati na skupu u Beču UN-ov protokol usvojile su Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Rumunjska, Srbija i Crna Gora te Turska.

(Hina) sl bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara