ZEMLJE KANDIDATI PODRŽAVAJU ZAKLJUČKE EU O IRAKU

Zemlje kandidati za članstvo u EU, koje su otvoreno podržale američku politiku prema Iraku, odlučile su u utorak podržati zajedničko stajalište Europske unije o iračkoj krizi, osuđujući istodobno kritike koje im je uputio francuski predsjednik Jacques Chirac.

U zajedničkoj deklaraciji, EU i 13 zemalja kandidata izrazile su ´odlučnost da se izbjegnu nove podjele´ u njihovim stajalištima o Iraku.

Deset zemalja koje je EU pozvala da joj se pridruže 2004., te Rumunjska, Bugarska i Turska, pozvane su u utorak u Bruxelles kako bi ih se izvijestilo o rezultatima izvanrednog summita Petnaestorice o Iraku održanom dan ranije.

Šefovi država i vlada 13 zemalja kandidata odlučili su ´složiti se sa sadržajem zaključaka´ usvojenih na summitu, kaže se deklaraciji.

Europska Petnaestorica zauzeli su se u ponedjeljak za mirno rješenje iračke krize u okviru UN-a, ne isključujući ipak rat kao ´posljednju opciju´.

Osuđujući otvorena proamerička stajališta zemalja kandidata, francuski predsjednik Jacques Chirac u ponedjeljak je kazao da su te zemlje ´propustile dobru priliku za šutnju´.

Rumunjski predsjednik Ion Iliescu na to je odgovorio kako zemlje kandidati ´imaju svako pravo izražavati svoja mišljenja´, podsjećajući da ´više ne živimo u 19. stoljeću koje je obilježavala arogancija aristokracije´.

Poljski ministar vanjskih poslova Wlodzimierz Cimoszewicz kazao je kako ´ne vidi kontradikciju između pripadnosti Europskoj uniji i dobrih odnosa sa Sjedinjenim Državama´.

Na to je uslijedila nimalo blaga reakcija francuske ministrice obrane Michele Alliot-Marie, koja je tijekom posjeta Varšavi zemlje kandidate upozorila na moguću ´reakciju europskih građana´ u trenutku kada bude trebalo ratificirati njihov ulazak u EU.

Nova inicijativa britanskog premijera Tonyja Blaira mogla bi ponovno razbiti tek obnovljeno jedinstvo EU. Blair je, naime, u pismu rumunjskome premijeru Adrianu Nastaseu izrazio žaljenje što buduće članice EU nisu bile pozvane na summit u ponedjeljak, kao što je on predlagao, a što je blokirala Francuska.

U EU bi u svibnju 2004. trebale ući Poljska, Mađarska, Češka Republika, Slovačka, Slovenija, Litva, Latvija, Estonija, Cipar i Malta. Bugarska i Rumunjska mogle bi ući 2007, dok datum ulaska Turske još nije poznat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara