Žene i djevojčice žrtve trgovine ljudima u BiH

NEVLADINA udruga "Žena BiH" pozvala je u ponedjeljak bosansko-hercegovačke vlasti da posvete pozornost trgovini ljudima unutar države jednako kao što to, na inzistiranje međunarodne zajednice, čine s prekograničnom trgovinom.

"Trgovina ljudima u BiH predstavlja veliki problem od završetka rata, a najčešće su žrtve žene i djevojčice. To je jedan od najgorih oblika kršenja ljudskih prava, a kad su u pitanju djeca, onda to poprima još teži karakter i ostavlja trajne posljedice na one koji su bili žrtvama te trgovine", rekla je direktorica Međunarodne pravne skupine za ljudska prava BiH Sevima Sali Terzić na okruglome stolu u Mostaru na temu "Trgovina djecom kao specifičan oblik nasilja nad djecom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona je rekla da su domaće vlasti u BiH usredotočene na sprječavanje međunarodnih lanaca trgovine ljudima koji prolaze kroz BiH, dok istodobno jača unutarnja trgovina ljudima, posebice djevojčicama koje su, primjerice, prisiljene raditi u kavanama ili restoranima.

Terzić je podsjetila je da je BiH još 2000. godine donijela nacionalni plan akcije za borbu protiv trgovine ljudima no da taj plan još nije operacionaliziran.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara