Žene koje koriste kontracepcijske pilule žive duže, tvrde znanstvenici

Žene koje koriste kontracepcijske pilule žive duže, tvrde znanstvenici

Tekst: S.C.H.
Foto: AbcNet.au

ŽENE koje koriste kontracepcijske pilule, imaju značajno manje šanse da obole od raka, moždanog udara ili koronarnih bolesti, objavili su znanstvenici koji svoje tvrdnje temelje na rezultatima nedavno provedenog istraživanja, prenosi britanski BBC.

U istraživanju koje su proveli znanstvenici Sveučilišta u Aberdeenu pod vodstvom dr. Philipa Hannaforda, obuhvaćeno je 46.000 žena iznad 40 godina starosti, a rezultati su pokazali da postoji donekle povećan rizik za obolijevanje od pojedinih bolesti kod žena koje su pilule tek počele koristiti, no da se taj rizik s vremenom smanjuje i s dugotrajnijim korištenjem posve nestaje.

Posve suprotno očekivanjima, rekao je Hannaford, kod većine žena starijih od 39 godina koje su duže vrijeme koristile pilule registrirano je smanjenje slučajeva obolijevanja od koronarnih bolesti, raka i moždanog udara za oko 12 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korist od kontracepcijskih pilula je dugoročna
Rezultati istraživanja objavljeni su u okviru Kontracepcijske studije Royal College, jedne od najvećih istraživanja o djelovanju kontracepcijskih sredstava na zdravlje, a u studiji se tvrdi i da su pozitivne posljedice najčešće dugoročne.

Hannaford upozorava kako povećani rizik od obolijevanja može postojati kod žena koje pate od povećanog krvnog tlaka ili onih koje puše, no taj se rizik smanjuje odbacite li cigarete i regulirate li krvni tlak.

No voditelj istraživanja je napomenuo kako se rezultati odnose isključivo na korisnike tzv. prve generacije kontracepcijskih pilula i da svakako treba uzeti u obzir da su se one kroz desetljeća mijenjale, što je vrlo vjerojatno utjecalo i na rizike korištenja pilula.

Ipak, tvrdi Hannaford, neka do sada provedena istraživanja pokazuju da i novije generacije pilula imaju vrlo slično djelovanje kao i prijašnje te da su pozitivne posljedice identične.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara