Žene sa silikonskim grudima sklonije samoubojstvu

Žene sa silikonskim grudima sklonije samoubojstvu

JUČER su u časopisu "Annals of Plastic Surgery" objavljeni rezultati istraživanja skupine američkih znanstvenika koji su došli do zaključka kako su žene s ugrađenim silikonskim grudima tri puta sklonije samoubojstvu od žena s prirodnim grudima.

Tim na čelu s Lorenom Lipworthom iz Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt u Tenneseeju je istraživanje temeljio na detaljnim podacima o 3527 Šveđanki koje su u razdoblju od 1965. do 1993. ugradile silikon u grudi.

Žene koje su ugrađivale silikonske grudi su samoubojstvo vršile u prosjeku 19 godina nakon operacije, a njihova stopa samoubojstva je bila tri puta veća od opće populacije.

Lipworthov tim je također otkrio da su žene sa silikonskim grudima tri puta sklonije razviti ovisnost o alkoholu i drogi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lipworth vjeruje da između toga postoji uzročno-posljedična veza, odnosno da žene koje se odluče na operaciju povećanja grudi obično imaju daleko više psiholoških problema, prvenstveno vezanih uz nedostatak samopouzdanja. Zbog tih istih problema su sklonije kasnije u životu utjehu tražiti u piću i drogi. To se, između ostalog, odražava kroz daleko veću smrtnost uzrokovanu ovisnošću.

Dobra vijest za žene sa silikonskim grudima jest zaključak prema kojem povećanje grudi sa sobom ne dovodi povećani rizik od raka, uključujući rak dojke. Među ženama sa silikonskim grudima je u odnosu na žene s prirodnim grudima tri puta veći broj slučajeva raka grla i raka pluća, no Lipworth to tumači posljedicama veće sklonosti pušenju.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara