Žene u menopauzi uživaju u slatkom

MENOPAUZA slabi okuse i može dovesti do kvarenja zuba, ali i većih zdravstvenih problema, objavili su znanstvenici u časopisu "British Dental Journal".

Stručnjaci sa Sveučilišta u Ankari ispitali su sposobnost 40 muškaraca i žena, prosječne dobi od 60 godina, za prepoznavanje različitih okusa u hrani u povećanim koncentracijama.

Ispitanici su morali reći je li hrana slana, slatka, ljuta ili bez okusa. Žene su odgovarale i na pitanje jesu li im okusi jednako dobri kao i prije menopauze te jesu li promijenile prehranu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su utvrdili da su žene teže otkrivale slatke okuse. Oko 35 posto žena reklo je da su im se osjeti promijenili od ulaska u menopauzu. Njih 45 promijenilo je način prehrane i sve rado jedu slatku hranu.

Istraživači predvođeni Cagriem Delilbasijem sa Sveučilišta u Osaki, kažu da je smanjeni osjet za slatko povezan s promjenom prehrane.

"Pojedinci sa slabijim osjetom za slatko prejako slade hranu, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, osobito onima koji boluju od šećerne bolesti, srčanih smetnji ili pate od debljine", zaključuju znanstvenici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara