"ŽENEVSKA INICIJATIVA" POTAKNULA NADU I ŽESTOKA PROTIVLJENJA

Brojne svjetske ličnosti, među kojima bivši američki predsjednik Jimmy Carter, sudjelovat će u ponedjeljak u Ženevi na predstavljanju neslužbenog bliskoistočnog mirovnog plana, unatoč odluci dijela palestinskih pregovarača da ne putuju u Švicarsku i snažnom protivljenju izraelskog premijera Ariela Sharona. L

Plan koji je dobio naziv "ženevska inicijativa", sastavila je skupina bivših izraelskih i palestinskih pregovarača u trenutku dok se službeni mirovni napori nalaze u skoro potpunom zastoju.

Plan od pedesetak stranica predlaže detaljni mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca, predviđajući krupne ustupke s obje strane.

Izrael bi se, tako, morao skoro potpuno povući na granice prije rata 1967., većina židovskih naselja na okupiranim teritorijima bila bi uklonjena, a Jeruzalem bi bio podijeljen na dva dijela. Palestinci bi dobili državu, ali bi zauzvrat praktički odustali od prava na povratak oko 3,8 milijuna izbjeglica na teritorij današnjeg Izraela.

Plan je navodno dobio prešutnu potporu palestinskog predsjednika Yassera Arafata, ali su četiri ugledna člana Arafatovog pokreta Fatah, koji su sudjelovali u njegovoj izradi, odustali od putovanja u Ženevu nakon što je Arafat odbio pružiti im pismenu potporu. Među njima, dvojica su članovi vlade, a dvojica parlamentarci.

Plan, osobito dio u kojemu se Palestinci odriču od prava na povratak u Izrael, naišao je, osim toga, na žestoko protivljenje militantnih palestinskih skupina, među kojima Hamasa i Islamskog džihada, a Brigade Al-Aqse objavile su u subotu proglas u kojemu se palestinski pregovarači nazivaju "kolaboracionistima".

U nedjelju ujutro oko 300 demonstranata pokušalo je, uzvikujući "izdajice" spriječiti odlazak pedesetak svojih sunarodnjaka iz Gaze u Kairo, na putu za Ženevu. Oni su ipak otputovali nakon intervencije palestinske policije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno oko 300 Izraelaca i Palestinaca, među kojima umjetnici i intelektualci, treba otputovati u Ženevu kako bi sudjelovali u predstavljanju mirovnog plana.

"Ženevskoj inicijativi" također se žestoko protivi izraelski premijer Ariel Sharon, koji je ocijenio kako ona predstavlja popuštanje terorizmu i nasilju. Prema izvorima u izraelskoj vladi, Sharon je pokrenuo ofenzivu kako bi odvratio međunarodnu zajednicu, posebice Sjedinjene Države, od pružanja potpore planu.

On navodno posebno strahuje da bi američki državni tajnik Colin Powell narednih dana mogao primiti dvojicu glavnih autora plana, Izraelca Yossija Beilina i Palestinca Abeda Rabboa. Powell je početkom ovog mjeseca već pozdravio "ženevsku inicijativu" i poslao pismo potpore Beilinu i Rabbou.

Nedavno ispitivanje javnog mišljenja, koje su provela dva američka instituta, pokazalo je da bi tijesna većina Izraelaca i Palestinaca podržala rješenje koje nudi "ženevska inicijativa". Nju podržava i veći dio međunarodne zajednice.

Izraelski premijer se javno i dalje zauzima za provedbu "mirovnih smjernica" koje su inicirale Sjedinjene Države, a za čiji dosadašnji neuspjeh svu krivnju prebacuje na palestinsku stranu. On je istodobno najavio jednostrane mjere u slučaju da "mirovne smjernice" propadnu, među ostalim uklanjanje izoliranih židovskih naselja na okupiranim teritorijima. Prema pisanju izraelskog lista Haaretz u nedjelju, "Sharonov plan" dalje predviđa jednostrano izraelsko iscrtavanje granica palestinske države, koja bi obuhvaćala pojas Gaze i manje od polovice Zapadne obale.

(Hina) rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara