Ženska mreža: U klasifikaciji zanimanja predrasude prema ženama

ŽENSKA mreža Hrvatske uputila je zahtjev pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Gordani Lukač Koritnik za ispitivanje ustavnosti i zakonitosti Nacionalne klasifikacije zanimanja jer su u nju ugrađene predrasude prema ženama.

Ženska mreža smatra da klasifikacija, koju je donio Državni zavod za statistiku, odražava društvene predrasude prema ženama kao manje vrijednom spolu, što se očituje selektivnom upotrebom imenica ženskog i muškog roda, navodi se u priopćenju te udruge.

Ženska mreža traži da se klasifikacija uskladi s Ustavom i Zakonom o ravnopravnosti spolova tako da sva zanimanja budu iskazana ženskom i muškom inačicom naziva zanimanja, te da se školske ustanove obvežu da će na odgovarajući zahtjev napraviti prijepis isprave tako da se ženama njihovo zanimanje iskaže u ženskom rodu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nacionalnoj klasifikaciji sva su zanimanja navedena u muškom rodu, izuzev zanimanja kao što su primalja, tajnica, sekretarica, domaćica zrakoplova, sobarica, dadilja, seljakinja, vezilja, pralja, glačarica itd.

Hrvatsko društvo, smatra Ženska mreža, time šalje poruku koja su zanimanja društveno poželjna za žene.

Ujedno se odriče dostojanstvo ženama koje dobivaju diplome za zanimanja iskazana u muškom rodu i potom na takav način budu oslovljavane cijeli svoj profesionalni vijek, navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara