Zidić: Bogišić je sve o sebi rekao smjestivši Hrvatsku na Balkan

PREDSJEDNIK Matice hrvatske Igor Zidić smatra da je Matičin potpredsjednik Vlaho Bogišić rekao sve o sebi kad je u jednom nedavnom intervjuu "Hrvatsku smjestio na Balkan".

Na molbu novinara danas se Igor Zidić osvrnuo na nedavni javni istup potpredsjednika Matice hrvatske Vlahe Bogišića, koji je izjavio da u Matici hrvatskoj postoje razlike u odnosu na hrvatski položaj u Europi, posebice pak na stajališta predsjednika iznijeta na nedavnoj Skupštini Matice u Splitu, koja su mediji predstavili kao "skretanje Matice udesno".

"Ne slažem se s putovanjem Hrvatske u Europu preko Balkana", izjavio je Zidić, dodavši kako se "s putovanjem Hrvatske u Europu na način koji predlaže Bogišić ne može složiti nitko tko barem malo poznaje povijest i zemljopis".

Glede tvrdnja da su u Matici postojali euroskeptici, a sad već i eorofobi, kako je to rastumačeno u jednom dnevnom listu, Zidić smatra da se "pomalo radi o jednoj progresivnoj paranoji" te da se na taj način ne će nikoga spriječiti da postavlja pitanja "što je točno ta Europa u koju Hrvatska ide".

Svi smo mi Europljani i ja sam se osobno zauzimao za Europu u vrijeme kad se to nije smjelo reći, ali ne zato što bi to bila neka moja politika, već zbog činjenice da smo mi mentalno, kulturalno i religiozno dio europskoga kontinenta, izjavio je.

Balkanska opcija i Bogišićeve tvrdnje da je Dubrovnik na Balkanu izgradio svoje bogatstvo znače ne poznavati povijest vlastitoga grada čija je moć stvorena na moru, a ne na Balkanu kojemu se plaćao danak, dometnuo je Zidić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Bogišićeve prigovore da se nije odazivao na telefonske pozive, Zidić je izjavio kako ne vidi nikakva razloga da s Bogišićem telefonski razgovara.

"Gospodina Bogišića nema mjesecima na sastancima Predsjedništva, pa ni na sjednicama Glavnoga odbora Matice hrvatske", ustvrdio je Zidić.

Na upit hoće li se o spomenutim razlikama koje u stajalištima o nekim pitanjima postoje između Matičina predsjednika i potpredsjednika očitovati Glavni odbor Matice hrvatske, Zidić je odgovorio da će o tomu odlučiti Glavni odbor čiji je on član te da se između njega i Glavnoga odbora ne može staviti znak jednakosti.

"Popravljati Maticu ne može se iz neke off situacije, odnosno to ne može učiniti netko tko tu ne želi biti i raditi, pa zato Bogišićeve primjedbe, koje vjerojatno nisu samo njegovo privatno mišljenje, da bi Maticu trebalo preustrojiti u organizaciju koja će postati napredna i moderna, shvaćam kao intrige, a ne ozbiljan rad na preustrojavanju Matice", rekao je Zidić.

Dodao je kako svatko ima pravo na osobno mišljenje i da će se i ubuduće osobno boriti da to pravo vrijedi za svakoga, kao što se, rekao je, borio da to pravo vrijedi i za njega, dok ga nije imao.

"Sada kad imam pravo izreći svoje mišljenje kažem ga", dodao je Zidić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara