Židovska općina Osijek proslavit će u Vukovaru blagdan Pesaha

Židovska općina Osijek, u suradnji s Koalicijom za rad s psihotraumom i za mir iz Vukovara, održat će proslavu židovskog blagdana Pesaha u Vukovaru 28. ožujka, najavili su tijekom današnjeg susreta s novinarima organizatori te proslave.

Po riječima predsjednik Židovske općine Osijek dr. Darka Fischera, proslavom Pesaha u Vukovaru Židovska zajednica želi pridonijeti inicijativi stvaranja tolerantnog života i aktivne suradnje. Želimo pred blagdan Pesaha dovesti ljude dobre volje koji će svojim djelovanjem vratiti prosperitet zajednicama na ovom području, rekao je Fischer, dodajući da se proslava Pesaha u Vukovaru organizira tjedan dana prije blagdana, kako bi se Židovima omogućilo da 6. travnja proslave taj dan u krugu svojih obitelji.

Okupljanje sudionika proslave Pesaha 28. ožujka započet će u 10,30 sati u hotelu Dunav, nakon čega se odlazi u obilazak židovskog groblja i mjesta gdje se nekada nalazila sinagoga u Vukovaru.

Vrhunac svečanosti bit će koncert grupe "Jewsers" koja svira kombinaciju tradicionalne židovske glazbe i jazza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj Koalicije za rad s psihotraumom i za mir dr. Charles David Tauber podsjetio je kako je Vukovar u svojoj povijesti više puta razaran, ali je isto tako predstavljao i mjesto gdje je živjelo više od 25 etničkih i deset religijskih skupina.

"Vukovar je sada simbol destrukcije i mržnje, a namjera nam je od tog grada napraviti simbol slobode i budućnosti", rekao je dr. Tauber.

Pesah, jedan od najvećih židovskih blagdana, slavi se povodom izbavljenja Židova iz egipatskog ropstva.

(Hina) xžd yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara