Židovska zajednica optužuje Europsku komisiju za antisemitizam

DVOJICA vodećih ljudi židovske zajednice optužuju Europsku komisiju da potiče antisemitizam objavljivanjem "krivotvorenih" rezultata ispitivanja javnog mišljenja prema kojima je Izrael predstavljen kao najveća prijetnja svjetskom miru, te neobjavljivanjem izvješća o upletenosti muslimanskih manjina u antisemitske izgrede.

U članku koji će biti objavljen u ponedjeljak u "Financial Timesu" predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Edgar Bronfman i predsjednik Europskog židovskog kongresa Cobi Benatoff pišu: "Antisemitizam može biti izražen na dva načina: djelovanjem i nedjelovanjem. Europska je komisija kriva za oba načina".

"Komisija je najprije objavila krivotvorene i opasno klevetničke rezultate ispitivanja javnog mišljenja u kojem je Izrael predstavljen kao najveća prijetnja svjetskom miru. Zatim je cenzurirala studiju koju je proveo njezin vlastiti promatrački centar a u kojem se otkriva sudjelovanje muslimanskih manjina u incidentima kojima se potiče antisemitizam. Nemojmo biti pretjerano profinjeni: obje su ove stvari politički motivirane".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u studenom pokazali su da je 59 posto sudionika - državljana članica EU-a - odgovorilo potvrdno na pitanje predstavlja li Izrael prijetnju svjetskom miru, što je bio veći postotak od onih koji su tako odgovorili na pitanje o Sjevernoj Koreji, Iranu ili Libiji.

Europska komisija se distancirala od ispitivanja javnog mišljenja, a predsjedništvo EU-a je objavilo da ono ne pokazuje stajalište tog tijela o Bliskom istoku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara