ŽIVA IZ RIBLJEG MESA MANJE OTROVNA NEGO ŠTO SE MISLILO

Živa iz ribljeg mesa manje je štetna nego što se ranije mislilo, objavili su američki znanstvenici.

Istraživanje, koje pruža utjehu trudnicama i ostalim ljubiteljima ribljeg mesa, pokazalo je da struktura molekula žive čini taj kemijski element manje štetnim za ljude, iako su potrebna dodatna istraživanja da bi se to sa sigurnošću tvrdilo.

"Imamo razloga za oprezni optimizam", izjavio je Graham George sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. "Živa u ribama nije tako otrovna kao što su ljudi mislili, no treba još puno istraživanja da bi bili 100 posto sigurni", dodao je George.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Živa je potencijalni neurootrov, osobito štetan za razvoj fetusa i može dovesti do gubitka osjeta, drhtavice, mišićnih poremećaja, gubitka govora, sluha i problema s vidom, a osim toga povećava rizik od srčanog napada.

U okolišu se pojavljuje pri paljenju otrovnog otpada, pri čemu molekule žive iz dima padaju na tlo i ulaze u vodu. Potom se talože u tijelima životinja koje jedu zagađene biljke i piju onečišćenu i preko njih ulaze u ljudski organizam.

Ribe grabežljivci, poput tuna, sabljarki ili grgeča, imaju posebno velike razine žive u svom mesu, zbog čega je američka vlada savjetovala trudnicama oprez pri konzumiranju tih vrsta riba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara