Živić: Demografska problematika na vrhu ljestvice hrvatskih problema

STAVLJANJEM demografske problematike u središte ovogodišnjega znanstvenog skupa "Annales Pilar" kani se ponovno upozoriti da je to pitanje na vrhu ljestvice hrvatskih problema, izjavio je predsjednik organizacijskog odbora Dražen Živić, demograf s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar".

Na multidisciplinarnom znanstvenom skupu "Demografski razvoj, stanje i prespektive Republike Hrvatske", koji će se održati 11. i 12. prosinca u Zagrebu, sudjelovat će 27 hrvatskih demografa, povjesničara, sociologa, ekonomista, geografa i teologa.

Živić ističe da se skupom želi pobuditi svijest onih koji odlučuju da se počnu odlučno provoditi mjere populacijske politike, kako bi Hrvatska izišla iz opasne demografske krize. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj pola stoljeća traje parcijalna, a čitavo jedno desetljeće ukupna depopulacija.

Profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Jakov Gelo navodi kako je u Hrvatskoj od 1991. do 2002. negativan prirodni prirast iznosio 70.879 stanovnika, što znači da je nestao, kako napominje, jedan grad koji bi bio peti po broju stanovnika u Hrvatskoj. U spomenutu razdoblju u Hrvatskoj, po novoj metodlogiji koja ne uključuje novorođene i umrle u inozemstvu, rodilo se 545.599 djece, a umrlo je 616.478 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Demografi su krajem 60-ih jasno upozorili na demografske probleme s kojima će se suočiti hrvatsko društvo, međutim ništa nije poduzeto", rekao je Živić, koji razlog tomu prije svega vidi u tome što Hrvatska nije bila samostalna država pa, i da je htjela, nije mogla voditi samostalnu populacijsku politiku.

Napominje kako je Hrvatska tek nakon osamostaljenja dobila prigodu da stavi demografsku problematiku na dnevni red, ali se dogodio rat, a kad je 1996. donesen Nacionalni program demografskoga razvitka i napravljen veliki korak, mjere se nisu dugo provodile jer je trećesiječanjska Vlada mnoge mjere dokinula, a čitavu problematiku "gurnula pod tepih".

Živić napominje kako mjere populacijske politike, koju osmišljava znanost, može provoditi jedino država jer jedino ona ima takvu financijsku snagu i političku moć da donese zakone ili mjere koje moraju biti cjelovito osmišljene i dugoročno se provoditi.

"Sada smo pet koraka dalje od situacije u kojoj smo se nalazili 1996. kada je donesen Nacionalni program. Izgubili smo čitavo desetljeće", izjavio je Živić.

Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" četvrtu godinu organizira znanstveni skup "Annales Pilar" u tijeku kojega dodjeljuje i godišnju nagradu istaknutom znanstveniku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara