Živković o ukidanju viza

UKIDANJE viza vodi ka omekšavanju granica dviju država, nesmetanom protoku ljudi, robe i kapitala, ali granice će i dalje ostati zatvorene za sve one koji su okrenuti kriminalu, rekao je premijer Srbije Zoran Živković komentirajući jučerašnju odluku hrvatskih vlasti za najnoviji broj vojvođanskog tjednika na hrvatskome "Hrvatska riječ". L

"Priča oko viza i ublažavanja viznog režima sa Hrvatskom aktualna je već godinu dana. S predstavnicima hrvatske vlade dugo smo vodili razgovore o tome da se vize moraju makar ublažiti i time stvoriti uvjeti za nesmetanu komunikaciju, što je s obzirom na višestruke veze naših država od iznimne važnosti", izjavio je Živković.

On je dodao kako je stajalište srbijanskih vlasti bilo da se vize trebaju u potpunosti ukinuti, jer bi to bilo korisno za obje države.

"Ukidanjem viza mi smo u biti stvorili uvjete da to i hrvatska strana uradi, takva naša odluka je po mom mišljenju istodobno poruka i izraz naše spremnosti za otvaranje ka Europi, kao i svim ostalim državama, i također izraz naše spremnosti za neke buduće integracije", konstatirao je premijer Živković.

Ocjenjujući odnose Hrvatske i Srbije Zoran Živković je rekao kako su komunikacija i međusobni odnosi dviju država sada na zavidnoj razini, na zadovoljstvo obiju strana, ali bi oni dakako mogli biti i bolji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas je veliki uspjeh i zadovoljstvo što su nakon desetljeća konflikata, krvi i rata konačno Srbija i Hrvatska počele razgovarati o suradnji. Na tom planu je već dosta toga urađeno - uspostavljeni su kontakti u gotovo svim oblastima, od kulture do gospodarstva", zaključio je Zoran Živković. On je dodao da su pozitivni pomaci napravljeni i glede rješavanja pitanja izbjeglica, te da on očekuje da će se i ti problemi vremenom uspješno razriješiti.

Premijer Srbije je ocijenio kako je najbolja suradnja dvije države ostvarena u oblasti gospodarstva gdje su nakon desetogodišnjeg prekida uspostavljene nove privredne i trgovinske veze.

Govoreći o ulozi srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji Živković je rekao kako su one katalizator i most suradnje, "mada to na žalost nije uvijek bilo tako, o čemu svjedoči i naše nedavno iskustvo".

"Naš je interes da nacionalne manjine u našoj zemlji budu poštivane i zadovoljne svojim statusom, a uvjeti za to su, vjerujem, stvoreni nedavnim zakonskim promjenama. Manjinske zajednice kod nas danas imaju posve drukčiji status nego tijekom proteklog desetljeća, i nadam se da su zadovoljnije i svojim položajem i nedvojbeno boljim mogućnostima da zaštite neka svoja prava.", zaključio je premijer Srbije Zoran Živković u intervjuu za "Hrvatsku riječ".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara