ŽIVKOVIĆ POZVAO SRBE DA SMOGNU SNAGE I OSTANU NA KOSOVU

Srbijanski premijer Zoran Živković u petak je u Goraždevcu, na pokopu dvojice srpskih mladića ubijenih na Kosovu, pozvao Srbe da smognu snage i ostanu na Kosovu i obvezao se omogućiti da taj ostanak bude i opstanak.

Uz najmanje tisuću žitelja Goraždevca kod Peći, na pokopu srpskih mladića, koje su prije dva dana ubili zasad nepoznati napadači, bio je, uz srbijanskog premijera i potpredsjednik vlade Srbije i šef Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojšta Čović, što je najviša razina posjeta dužnosnika Beograda nakon rata na Kosovu.

"Srbija i državna zajednica Srbije i Crne Gore učinit će sve da vam ne oteža već da vam poboljša položaj. Sve te ciljeve ne možemo ispuniti sami već moramo naći velike i jake saveznike s kojima ćemo te ciljeve moći ostvariti", kazao je Živković te odbacio glasine o mogućem povratku srpske vojske i policije na Kosovu.

"Neki misle da je rješenje povratk policije i vojske, ali bojim se

da takvi zahtjevi ne pomažu miru", rekao je Živković.

Živković je, međutim, upozorio da su međunarodne snage propustile ispuniti povjerenu im zadaću.

"Oni koji su preuzeli odgovornost za vašu sigurnost i vaše živote su međunarodne snage, koje ni poslije četiri godine nisu ipunile ni početak onoga što je bio njihov zadatak".

Obećali su da će Kosovo biti teritorij bez ilegalnog naoružanja, no Pantelija, i Ivan, i mnogi drugi ubijeni dokaz su da tog oružja ima. rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodne snage obećale su razoružavanje paravojnih formacija no "neke od njih ostale su paravojne, a neke službene vojne i policijske formacije privremene kosovske vlade", upozorio je.

Obećali su povratak svima. No Albanci su vraćeni za osam dana i to je dobro, ali nije dobro što se ni dva posto raseljenih Srba za ove četiri godine nije vratilo na Kosovo, kazao je nadalje premijer.

Srbijanski premijer je pozvao međunarodnu zajednicu da Pantelija i Ivan budu posljednje žrtve i zahtijevao od Albanaca, koji žele graditi demokratsko društvo, da pokažu odgovornost za Srbe na Kosovu.

"Vlada Srbije je odgovorna za Albance koji žive u Preševu, Beogradu Kruševcu, a Kosovska vlast treba jamčiti vašu sigurnost",

poručio je srpski premijer.Na dan pokopa predsjednik Kosova Ibrahim Rugova poslao je 0brzojav sućuti obiteljima ubijenih Jovović i Dakić, ističući da će institucije Kosova činiti sve što je u njihovoj moći kako bi rasvijetlile ovaj zločin i izvele počinitelje pravdi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara