Zlatar: o tajno pribavljenim dokazima o pljački Fine

Na Županijskom sudu u Zlataru u nastavku suđenja Tihomiru Patalenu (43) iz Zagreba i Elvisu Kalaču (27) iz Čakovca, optuženima da su 6. kolovoza prošle godine naoružani i maskirani iz Finine poslovnice u Oroslavju opljačkali 299.000 kuna podulje se raspravljalo i o dokazima pribavljenim tajnim praćenjem te dvojice optuženika. L

U raspravi su saslušani sudska vještakinja za biološke tragove Vera Rakić-Slijepčević i vještak za monodaktiloskopiju Željko Laskač, koji su potvrdili da su na registarskim pločicama, pronađenim u automobilu kojim su se pljačkaši dovezli u Oroslavje, nađeni tragovi optuženika.

Predsjednik Sudskog vijeća Tomislav Ivanda kazao je optuženicima da su ih od 2. rujna do 2. prosinca prošle godine pratile državne službe sigurnosti te da sud u posjedu osam CD-a na kojima su snimljeni njihovi telefonski razgovori. No Sudsko je vijeće pribavljene dokaze odlučilo ne pročitati sve dok se s njih ne skine oznaka tajnosti. Patalenov branitelj Milenko Umičević oštro se usprotivio da rezultati praćenja i prisluškivanja optuženika budu predočeni sudu, tvrdeći kako bi se time prekršila njihova sloboda i prava zajamčena Ustavom, jer nisu optuženi za kažnjivo djelo za koje se te mjere mogu provoditi (razbojništvo s teškim posljedicama, op.a.).

Zamjenica županijskoga državnog odvjetnika u Zlataru Jasmina Domagić kazala je da se u tomu slučaju i radi o razbojništvu s teškim posljedicama jer je ukradena velika novčana svota, a Finine djelatnice u gradu Oroslavju trpe od posljedica straha zbog razbojničkog prepada.

Hoće li se preslušati za obranu prijeporni kompaktni diskovi sud će odlučiti u nastavku glavne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o svojim razlozima da zatraži produljenje pritvora, tužiteljica je, među ostalim, kazala da je Kalač u Njemačkoj, po podatcima Interpola, pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog pljačke banke, a i Patalen je već bio osuđivan.

Tužiteljica nije navela u kojim je okolnostima u Njemačkoj Kalaču izrečena presuda.

Sud je Kalaču i Patalenu produljio pritvor, u kojemu su od 27. siječnja ove godine, a nova je rasprava zakazana za 14. prosinca.

(Hina) xkra yvkn

(Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara